Dr. Monica Filipov, despre tratarea cataractei prin înlocuirea cristalinului: „Există cazuri în care intervenţia nu ţine mai mult de 5 minute“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
captura

Dr. Monica Filipov, medic oftalmolog la Clinica Opticristal Braşov, a explicat la Adevărul Live ce este cataracta şi cum poate fi tratată această boală printr-o intervenţie de aproximativ 30 de minute, în care cristalinul natural este înlocuit cu unul artificial.

Cataracta evoluează progresiv şi se manifestă prin scaderea progresivă a acuităţii vizuale din cauza pierderii transparenţei cristalinului. Cauzele apariţiei bolii pot fi genetice (moştenite) sau dobandite pe parcursul vieţii, aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani fiind diagnosticate cu această afecţiune. Operaţia de cataractă este singura metodă de tratament, fiind foarte important ca aceasta să se facă la timp pentru evitarea complicaţiilor.

Societatea Română de Cataractă şi Chirurgie Refractivă estimează că în anul 2022 se vor înregistra un număr de peste 90.000 operaţii de cataractă. Acestea se pot realiza în cele peste 77 de spitale existente cu departament de oftalmologie şi peste 100 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie.

„La capitolul prevenţie, în România avem un uşor deficit atunci când vine vorba de prima vizită în cabinetul medicului oftalmolog. Odată ajuns, pacientul înţelege importanţa unui control regulat şi revine în anii următori. Ba chiar îi îndeamnă şi pe cei din familie să participe la controalele de prevenţie. Aproximativ 80% din pacienţii care intră pentru prima data în cabinet vin pentru a-şi rezolva o problemă medicală“, a explicat la Adevărul Live Dr. Monica Filipov, medic oftalmolog la Clinica Opticristal Braşov.

Adevărul: Cât de des ar trebui să venim la cabinetul medicului oftalmolog în perioada de prevenţie?

Dr. Monica Filipov: Un prim control în cazul unui copil ar trebui realizat până la vârsta de 3-4 ani, chiar şi în absenţa unei probleme vizibile. În cazul adulţilor care nu prezintă probleme, intervalul recomandat ar fi 1-2 ani. Ideal ar fi ca purtătorii de ochelari să vină cel puţin o data pe an pentru a-şi reevalua vederea, dioptriile şi toate structurile ochiului.

Care sunt cele mai frecvente probleme medicale pentru care pacientul se prezintă în cabinetul medicului oftalmolog?

Cu siguranţă viciul de refracţie este una din principalele probleme, apoi scăderea vederii, conjunctivitele, inflamaţiile, infecţiile sau iritaţiile uşoare care jenează ochiul.

Ne puteţi explica în termini cât mai simpli ce este cataracta?

Cataracta afectează cristalinul, lentila intraoculară naturală şi determină opacifierea. Acest lucru înseamnă că vederea nu mai este clară. Initial se vede ca printr-un geam aburit, apoi imaginea are o tentă de gălbui şi începe să apară scădere cantitativă de vedere.

Cât de frecvente sunt cazurile de cataractă?

Această boală este foarte frecventă la populaţia adultă şi vârstnică. Începe să fie diagnosticată în jur de vârsta de 40 de ani şi are o preponderenţă mare la peste 65 de ani. Mai mult de jumătate dintre pacienţii ultimei categorii primesc acest diagnostic.

Care este profilul pacientului predispus la a dezvolta cataractă?

Pacienţii peste 65 de ani, cu precădere cei care suferă de diabet. Fumatul este şi el un factor de risc, de asemenea orice altă afecţiune care dezvoltă o hipoxie la nivelul ţesutului ocular. De multe ori le spun pacienţilor care-mi intră în cabinet că această afecţiune ţine mai degrabă de vârstă şi nu neapărat de boală. Intră în sfera patologicului, astfel că foarte puţin pacienţi ajung la 85 de ani fără a dezvolta cataractă.

Această boală poate afecta şi persoanele tinere?

Da, există cazuri de cataractă congenitală. Copilul se naşte cu un cristalin opacifiat sau problema apare după câteva luni. De cele mai multe ori părintele vine pentru că observă o pupilă albă a unuia dintre ochi sau a ambilor. Diagnosticăm cataracta traumatică, care uneori poate apărea şi printr-o contuzie, nu neapărat printr-o plagă a ochiului. Mai există cataracta patologică, aceasta poate apărea în cazul unui pacient tânăr cu hiperglicemie şi cataracta secundară ce poate apărea în urma altor boli de ochi.

Există un „prea târziu“ pentru anumite cazuri?

Există, dar nu neapărat pentru că nu se mai poate interveni. Noi le explicăm pacienţilor că şansele de recuperare vizuală sunt afectate de afecţiunile la care s-a ajuns după un „prea târziu“. Există complicaţii date de cataractă, atacul de glaucom printr-un glaucom facolictic sau facomorfic cu implicaţii date de evoluţia cataractei pe termen lung, o cataractă hipermatură care presupune alte probleme interoperatorii.

Ce opţiuni de tratament au pacienţii?

Nu prea putem trata cataracta, desi s-au comercializat în trecut anumite picături care promiteu să amâne dezvoltarea cataractei. Din experienţa proprie şi a colegilor mei nu am sesizat astfel de rezultate, ba chiar schimbă structura cristalinului într-o manieră pe care nu ne-o dorim intraoperator. Aşadar, soluţia pentru cataractă rămâne tratamentul chirurgical.

Le este teamă pacienţilor de intervenţia ce presupune schimbarea cristalinului?

Există cazuri în care intervenţia nu ţine mai mult de 5 minute, însă pacienţilor le este teamă ca de orice altă intervenţie chirurgicală. Odată ce intrăm în detalii legate de anestezie, durată, conduită pre şi postoperatorie, de cele mai multe ori înţeleg că rezultatele sunt foarte bune. Mai avem şi pacienţi care vin după ce s-a operat verişoara, vecinsa, ş.a.m.d. şi ştiu deja că nu este o intervenţie de temut.

Cum decurge intervenţia?

Înaintea intervenţiei chirurgicale se realizează un consult în care se explică analizele şi investigaţiile necesare intervenţiei chirurgicale. Noi încă cerem analize de rutină ale sângelui, considerându-le importante pentru a avea un status de bază al pacientului. Urmează nişte măsurători necesare comandării noului cristalin, pentru că şi acesta are anumite dioptrii şi trebuie selectat individual. De cele mai multe ori anestezia se face doar la nivel local, cu ajutorul unor picături. Pacientul este dus în sala de operaţie şi toate intervenţiile se fac sub microscop operator. Prin incizii foarte mici se intră cu instrumentele ce au rolul de curăţare a cristalinului opacifiat din sacul lui. Parte din acest sac se păstrează pentru a avea suport pentru cristalinul artificial ce urmează a fi introdus. Inciziile se închid foarte uşor, printr-un ser.

Există şi cazuri mai grave în care nu se poate interveni în acest fel?

Da, în cazul cataractelor negre. Din păcate încă se utilizează tehnica veche în care cristalinul nu se facoemulsifică prin ultrasunete, ci se scoate în bloc. În aceste cazuri incizia este de 6 mm, dar au o evoluţie foarte bună.

Vă rog să ne explicaţi ce sunt cristalinele artificiale şi dacă este nevoie să fie schimbate după o anumită perioadă.

Calitatea cristalinelor artificiale din ziua de astăzi garantează că acestea rezistă mai mult decât pacientul nostru. Materialele din care sunt confecţionate în prezent sunt de o calitate net superioară celor din 1980, atunci când începea să se opereze cataracta. Acestea sunt mici lentile, cu un diametru de aproximativ 11mm, care se introduc în sacul cristalinian situat în spatele irisului, având diferite dioptrii.

Există riscuri în timpul intervenţiei?

Există complicaţii intraoperatorii şi postoperatorii. Cele din prima categorie sunt date de structurile intraoculare şi de ţesuturi. De cele mai multe ori ne este frică de inflamaţia postoperatorie şi de reactivitatea sistemului imun al pacientului. Pe termen mediu şi lung ne este frică de endoftalmită, această infecţie a ochiului, desi este raportată la mai puţin de 1% din cazuri.

Revenind la cristalinele artificiale, cum sunt alese cele potrivite pentru fiecare pacient?

Există cristaline monofocale şi multifocale. Dacă primele ne ajută să vedem bine la o anumită distanţă în funcţie de nevoia pacientului, cele multifocale ne ajută să vedem foarte bine la toate distanţele.

Cine alege cristalinul, medicul sau pacientul? Care este preţul unui cristalin de ultimă generaţie?

Medicul are datoria de a-i prezenta pacientului gama de cristaline disponibile, iar pacientul decide dacă recomandarea medicului se pliază pe bugetul lui. Bugetul pentru operaţia de cataractă realizată într-o clinică privată din România începe de la 2500 lei şi poate ajunge la 8000 lei dacă este folosit un cristalin premium.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite