Cum se tratează pierderea gustului

Cum se tratează pierderea gustului

Pierderea gustului poate fi cauzată de mai multe probleme de sănătate. Soluţiile de tratament diferă, iar unele dintre ele necesită intervenţia medicului.

Cea mai răspândită tulburare de gust este percepţia gustului „fantomă”. Persoana afectată simte un gust neobişnuit chiar şi atunci când nu are nimic în gură. Există 3 tipuri de gusturi „fantomă”: ageuzia (gustul se pierde complet, este o afecţiune rară, care afectează aproximativ 3% din populaţie), disgeuzia (persoana simte permanent în gură un gust care acoperă orice altă aromă şi toate mâncărurile se simt la fel) şi hipogeuzia (pierderea parţială a gustului , în sensul că persoana nu poate detecta fie alimentele sărate, fie pe cele amare, fie pe cele acre, fie pe cele dulci).

De ce apare pierderea gustului

Cauzele care pot conduce la pierderea gustului sunt numeroase: fumat, infecţii ale tractului respirator (precum răceala obişnuită), infecţii ale sinusurilor, infecţii ale urechii medii, igienă dentară precară şi probleme ale danturii sau gingiilor, răni la cap, intervenţii chirurgicale în zona gurii, gâtului, nasului sau urechii, expunere la chimicale de genul insecticidelor sau la radioterapie, ca tratament al cancerului apărut într-una dintre aceste zone. 

Continuarea pe clicksanatate.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: