Cum te menții sănătos când ”ești absorbit” de lectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cititul te menține sănătos | Foto: dailymail.co.uk
Cititul te menține sănătos | Foto: dailymail.co.uk

Cititul cărților nu este doar o activitate cu care să-ți ocupi timpul liber, ci și una extrem de benefică atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică.

"Romanele au o introducere, un cuprins și o încheiere, structură care ne învață să gândim logic, secvențial, să facem legătura între cauză, efect și semnificație", spune neurologul Susan Greenfield, pentru dailymail.co.uk.

Mai mult, cititul ne ajută să dezvoltăm ușor relații interumane, pentru că ne sporește puterea de înțelegere și simțul empatic.

Un studiu recent al Universității din Michigan arată că puterea de a empatiza a scăzut cu 48% în ultimii zece ani, perioadă marcată de dependența oamenilor de tehnologie.

Cititul solicită activitatea creierului mai mult decât s-ar crede. "Când ne pierdem în lectură, mintea face mai mult decât să urmeze acțiunea romanului, de exemplu. Creierul își <<imaginează>> ceea ce se întâmplă în carte, ceea ce e la fel de benefic pentru el ca a face, pur și simplu, ceva, în lumea reală", crede John stein, un profesor al Magdalen College, Oxford.

O imagine obținută în urma scanării MRI a creierului arată că atunci când citim și ne imaginăm peisajele, sunetele, mirosurile și gusturile descrise în paginile cărții, se activează mai multe părți ale creierului, care sunt obișnuite să proceseze experiențele date de simțuri, în viața reală.

Astfe, creierul simulează experiențe reale, ca și cum le-am trăi cu adevărat. Acest proces nu se petrece atunci când urmărim programe la televizor și nici în timpul jocurilor pe calculator.

Cititul este benefic și pentru sănătatea fizică, deoarece previne îmbătrânirea creierului și chiar apariția bolilor mentale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite