Concediile terapeutice, şi la munte, şi la mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent că alegi să mergi într-o staţiune montană sau la malul mării, vacanţa este o ocazie de curăţare eficientă a plămânilor şi de stimulare a sistemului imunitar. Valurile mării, aerul de munte, soarele blând al dimineţilor pe litoral şi liniştea de la înălţime sunt câteva dintre beneficiile de pe urma cărora dobândeşti un tonus mai bun.

Dacă trăieşti într-un oraş poluat sau dacă lucrezi într-un mediu în care inhalezi praf ori alte toxine, un sejur la mare îţi va face foarte bine.
Aerosolii marini naturali, ca de altfel şi cei oceanici, au capacitatea de a regenera mucoasa respiratorie şi de a uşura astfel respiraţia. Ei se formează atunci când valurile se sparg în larg sau se lovesc de ţărm şi conţin în primul rând clorură de sodiu, care are efect terapeutic în afecţiunile pulmonare. „Aerosolii marini sunt indicaţi în special în caz de bronşite, de astm bronşic alergic, faringite, traheo-bronşite, laringite alergice, rinite şi de rino-sinuzite", spune dr. Georgiana Tache, medic primar balneofizioterapie şi recuperare medicală la Clinica Medical Care din Bucureşti.

Persoanele care suferă de aceste boli pulmonare se vindecă mai rapid dacă inhalează aerul de la malul mării. Curele cu aerosoli sunt deosebit de indicate copiilor care suferă de astm, deoarece particulele care conţin clorură de sodiu, dar şi minerale precum iodul şi magneziul reduc inflamaţia aparatului respirator şi, implicit, frecvenţa crizelor astmatice.

Odihna pe malul mării este benefică dacă ne protejăm pielea  Foto: Gheorghe Florin

image

Pentru ca efectele terapeutice să fie puternice, ideal ar fi să facem cure cu aer marin cu o durată de două-trei săptămâni. Un alt lucru de care trebuie să ţinem seama este că aerosolii trebuie inhalaţi dimineaţa, până la ora 9, sau seara, după apusul soarelui. La orele prânzului, când căldura este puternică, efectele terapeutice nu mai sunt la fel de importante. Aerul cu cea mai bogată concentraţie în minerale este pe fâşia de plajă de maximum 100 de metri faţă de ţărm.

Aerul de munte, medicament

Sănătoşi pentru plămâni sunt şi aerosolii montani, iar vara este anotimpul ideal pentru a face o cură cu aer tare. Aceasta deoarece căldura face ca pădurile de conifere (de brad, de pin şi de molid) să emane în aer o cantitate mai mare de uleiuri volatile, comparativ cu celelalte sezoane. Pe lângă aceasta, aerul de munte este intens ionizat, fiind deosebit de benefic îndeosebi suferinzilor de astm.

Cu ajutorul uleiurilor volatile se poate face o detoxifiere a plămânilor intoxicaţi cu substanţele poluante pe care le-am inhalat în restul anului, mai ales dacă stăm în oraşe aglomerate. Uleiurile volatile de conifere au şi un puternic efect antiinfecţios, similar medicamentelor. De aceea, curele montane sunt indicate în caz de infecţii, îndeosebi pulmonare şi din sfera ORL, cum ar fi bronşitele, faringitele, otitele sau amigdalitele. Datorită aceloraşi uleiuri volatile, aerul de munte are efect calmant. Dacă eşti stresat sau dacă suferi de insomnie, un concediu la munte este reţeta pentru refacerea echilibrului psihic şi pentru un somn bun.

Masajul valurilor are efect detoxifiant

Doar să stăm în apa mării este suficient pentru a ne bucura de un masaj de relaxare. Totodată, valurile apei realizează un drenaj limfatic pe regiunea de corp cu care vin în contact. „Talasoterapia, terapia care foloseşte mişcarea apei, este deosebit de utilă în drenajul edemelor, inclusiv a celor produse prin insuficienţa circulaţiei venolimfatice de la nivelul picioarelor, a retenţiei de apă cauzată de imobilizarea prelungită a unui segment de membru, precum mâna, piciorul, gamba, braţul sau antebraţul. De asemenea, după o afecţiune reumatismală sau după o fractură, entorsă, luxaţie, masajul produs de val îndepărtează lichidele în exces", spune dr. Georgiana Tache.

Beneficiile talasoterapiei nu se opresc însă aici. Prin masaj, se stimulează eliminarea toxinelor şi se reglează tranzitul intestinal. Prin urmare, persoanele care suferă de constipaţie sau de alte probleme de tranzit intestinal ar trebui să aibă în vedere această terapie atunci când merg la mare. Nu în ultimul rând, apa în mişcare are efect tonifiant pentru piele.

Înotul, bun pentru spate şi pentru inimă

Pus în practică la mare sau la bazin, înotul are beneficii multiple pentru sănătate. Se recomandă în primul rând persoanelor cu probleme articulare. Aceasta pentru că, deşi apa opune o rezistenţă de 12 ori mai mare decât cea a aerului, permite corpului să se mişte fără impact dur şi îi susţine greutatea, protejând astfel articulaţiile.

Înotul este indicat în caz de probleme ale coloanei vertebrale, precum herniile de disc operate sau deformările de tipul scoliozei sau cifozei. El tonifică muşchii spatelui, ajutând la ancorarea coloanei într-o poziţie normală. Totuşi, este bine să ştii că şedinţele de înot terapeutic se stabilesc împreună cu kinetoterapeutul, în funcţie de afecţiune. „Când înotul este aplicat ca terapie, trebuie să se ia în considerare particularităţile individului şi să se aleagă stilul potrivit, fiindcă, de exemplu, în cifoze este indicat stilul spate", spune kinetoterapeutul Carmen Gherghel, asistent universitar la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport (ANEFS).

În plus, înotul antrenează inima şi ajută la oxigenarea plămânilor. Cardiaci, evitaţi Sportul la mare înălţime! Joggingul este un alt sport benefic pentru inimă, dacă are loc în aer nepoluat. „Recomandarea mea este ca joggingul să se desfăşoare la malul mării, pe cărări de munte sau pe dealuri subcarpatice. El nu trebuie practicat la mare înălţime însă, pentru că oxigenarea este redusă", explică dr. Georgiana Tache. Plimbările sunt la fel de sănătoase, cu menţiunea că persoanele cardiace trebuie să se deplaseze mai degrabă în plan orizontal şi să evite, deci, urcuşul pantelor în ritm susţinut.

image

Soarele „inhibă" psoriazisul

Pe lângă baia în mare, vacanţa pe litoral înseamnă şi baie de soare. Lumina solară atenuează depresiile, iar expunerea moderată la ultraviolete face bine majorităţii persoanelor care suferă de psoriazis. Astfel, o săptămână la mare va estompa semnificativ leziunile roşiatice acoperite de cruste albicioase, caracteristice bolii.

Rămân valabile recomandările privind protejarea pielii cu cremă cu factor de protecţie şi evitarea expunerii în intervalul orar 11.00-17.00. „Este obligatoriu ca înainte de expunere să se aplice o cremă cu factor de protecţie solară de minimum 50, pentru că, în caz contrar, riscăm să tratăm o boală, dar să declanşăm o alta, cancerul de piele", atrage atenţia medicul primar dermatolog Ioana Chebac, doctor în ştiinţe medicale la Spitalul „Colentina" din Capitală.  Nu este de neglijat nici expunerea pielii la ultravioletele de munte, cu atât mai mult cu cât soarele arde chiar mai tare la altitudini mai mari. Poartă pălării confecţionate din ţesătură densă de bumbac, pentru a te feri de insolaţii.

"Aerosolii marini sunt indicaţi în special în caz de bronşite, de astm bronşic alergic, faringite, traheo-bronşite, laringite alergice, rinite şi de rino-sinuzite.''
Georgiana Tache medic primar balneofizioterapie

Solicitaţii intelectual, la munte

Drumeţiile montane sunt un mod plăcut de a face mişcare

Dacă urmăreşti ca în timpul concediului să te eliberezi de tensiunile nervoase, muntele este o opţiune mai bună decât marea. Beneficiile înălţimilor se datorează mai multor factori: aerosolii de pădure au efect calmant asupra sistemului nervos, liniştea înălţimilor ne reechilibrează psihic, iar decorul montan ne eliberează de stres.

Cine nu poate face talasoterapie

Nu este recomandat să intri în apă dacă ai răni deschise, infecţii de orice fel, ulcer varicos sau febră. Astmul bronşic şi hipertensiunea arterială sunt alte două suferinţe care contraindică talasoterapia. În ceea ce priveşte gravidele, singurul mod prin care pot beneficia de masajul făcut de mişcarea apei îl reprezintă plimbările pe malul mării. Astfel se vor bucura de un masaj al gleznelor şi al gambelor. Chiar dacă nu ai problemele de sănătate menţionate, nu este indicat să stai foarte mult timp în apă, deoarece mişcarea valurilor poate deveni obositoare, iar procesul de refacere a organismul are de suferit.

Medicul răspunde: „Ce remedii scad nivelul glicemiei?"  

image
image

Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă  în apifitoterapie

„Am 27 de ani şi, la ultimele analize medicale, nivelul glicemiei a ieşit 119. Am consultat medicul şi mi-a spus că nu sufăr de diabet, dar că trebuie să urmez un regim alimentar. Sunt supraponderală, iar mama mea suferă de diabet. Am înţeles că boala poate fi transmisă ereditar, iar kilogramele în plus sunt şi ele un factor de risc. Există plante care m-ar putea ajuta să previn acestă boală?" Întrebare de la Claudia Anton, Reşiţa

În primul rând, trebuie să aveţi un regim de viaţă sănătos, care să cuprindă o alimentaţie adecvată, gimnastică medicală, reflexoterapie. Regimul alimentar vizează scăderea consumului de glucide şi de grăsimi şi trebuie recomandat de medic, în funcţie de particularităţile cazului dumneavoastră. Este de ajutor să beţi zilnic câte o jumătate de pahar de suc de amestec de legume: morcov, sfeclă şi spanac sau morcov, ţelină şi spanac. Pentru scăderea nivelului glicemiei, puteţi bea zilnic una-două căni de ceai din frunze de afin (cure de 30 zile), frunze de dud, frunze de nuc sau un decoct din teci de fasole (1 lingură/200 ml apă). De asemenea, trebuie să eliminaţi kilogramele în plus şi să reduceţi nivelul de colesterol din sânge. Foarte utile sunt ceaiurile din: păpădie, anghinare, mesteacăn, pătlagină, dar folosite numai la recomandarea unui medic fitoterapeut.

Medicul răspunde: „Ochii uscaţi se pot trata homeopatic?"

Dr. Adrian Dumitrescu
medic specialist pediatru, cu competenţe în homeopatie

„Mama mea, în vârstă de 60 de ani, se trezeşte în fiecare dimineaţă cu senzaţia de nisip în ochi şi de mâncărime. În urma consultului medical, ea a urmat un tratament cu Lacrisify şi Visine. Am apelat şi la remedii naturiste, precum pastile cu cătină şi comprese cu ceai de albăstrele. Din păcate, niciunul dintre aceste remedii nu a avut efect. Menţionez că mama mea are şi senzaţia de ochi uscaţi (nu lăcrimează). Ce ne sfătuiţi să facem? Există un tratament homeopatic care ar putea atenua aceste simptome?" Întrebare de la Florea Polixenia, Bucureşti

Sfatul meu este ca mama dumneavoastră să urmeze, timp de 5 zile, un tratament cu Euphrasia ch 30 (5 granule sublingual dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de masă). După această perioadă, se face o pauză de cinci zile pentru a aştepta rezultatele. Dacă manifestările au dispărut, nu mai este necesar să continuaţi tratamentul. Dacă simptomele persistă însă, continuaţi cu Sulphur LM1 (5 granule dimineaţa şi seara, cu o jumătate de oră înainte de masă) timp de trei zile. În această perioadă, trebuie să se evite consumul de cafea şi de mentă (cumpăraţi o pastă de dinţi Homeodent), pentru a nu interfera cu tratamentul homeopatic.

Aşteptăm întrebările voastre la adresa de e-mail: sanatate@adevarul.ro

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite