Ceaiul verde scade eficienţa medicamentelor pentru hipertensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul verde are calităţi de protecţie a sistemului cardiovascular pentru persoanele sănătoase, dar nu se ia împreună cu tratamentul antihipertensiv FOTO Shutterstock
Ceaiul verde are calităţi de protecţie a sistemului cardiovascular pentru persoanele sănătoase, dar nu se ia împreună cu tratamentul antihipertensiv FOTO Shutterstock

Persoanele care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale ar trebui să evite consumul de ceai verde, sugerează un nou studiu.


În special efectul betablocantelor, medicamente prescrise frecvent hipertensivilor, este atenuat de consumul de ceai verde, au descoperit oamenii de ştiinţă japonezi. De fapt, substanţele din ceaiul verde blochează anumiţi „transportatori“ celulari de la nivelul intestinului subţire, care, în mod normal, ajută organismul să absoarbă medicamentele betablocante.

În cadrul cercetării japoneze, ale cărei rezultate au fost publicate în revista medicală „Clinical Pharmacology & Therapeutics“, medicii au constatat că persoanele care au băut ceai verde în perioada în care se tratau cu nadolol aveau în corp un nivel foarte mic al substanţei active din medicament, comparativ cu persoanele care nu au băut ceai verde.

Există deja mai multe avertismente medicale în ceea ce priveşte interacţiunea dintre anumite sucuri din fructe şi unele medicamente comune. Dar până acum nu era descrisă cea dintre ceaiul verde şi betablocante.

Specialiştii estimează că numai două ceşti de ceai verde ar putea fi suficiente pentru a face ineficiente medicamentele pentru hipertensivi.

Alte alăturări periculoase

Usturoiul, ginkgo biloba şi ghimbirul sunt contraindicate persoanelor care iau anticoagulantul warfarină.

Sunătoarea nu se ia concomitent cu substanţele inhalatoare pentru astmul bronşic şi cu medicamentele pentru răceală.

Scorţişoara este periculoasă în combinaţie cu medicamentele antidiabetice.

Echinacea nu se administrează în timpul tratamentului cu anticanceroase, medicamente pentru anxietate (xanax), imunosupresoare sau tratamente pentru scăderea nivelului colesterolului, semnalează medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie. 

Citeşte şi:

Remediile naturale sunt tot medicamente. Care sunt principalele plante cu efecte secundare

Cel mai adesea, plantele sunt promovate ca fiind alternative la medicamentele clasice, fără efectele secundare ale acestora. Într-adevăr, majoritatea remediilor naturale sunt mai bine tolerate şi metabolizate de organism decât pastilele. Dar aceasta nu înseamnă că preparatele din plante sunt total lipsite de reacţii adverse.

Ceaiuri şi medicamente, o combinaţie periculoasă

În sezonul ceaiurilor, medicii atrag atenţia că unele dintre ele pot interacţiona cu tratamentele pentru diferite boli şi ne pot trimite la spital.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite