Cât trebuie să cântărească ghiozdanul copilului ca să nu-i afecteze spatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vacanţa e pe sfârşite, iar tot mai mulţi părinţi se gândesc deja la rechizitele şcolare. Alegerea ghiozdanului poate atârna greu pentru sănătatea copilului în condiţiile în care numărul cărţilor şi caietelor s-a dublat în ultimii ani. Pentru a-ţi scuti copilul de dureri de spate, află care sunt regulile esenţiale în alegerea ghiozdanului.

În curând, ghiozdanul este un obiect care va face aproape zilnic parte din viaţa şcolarilor. Deşi majoritatea se preocupă de stilul şi personajele imprimate pe ghiozdan, medicii atrag atenţia că preocuparea principală trebuie să se refere la aspectul practic şi la protejarea spatelui copiilor. Purtarea în spate a zeci de cărţi şi caiete, cinci zile pe săptămână, reprezintă o sarcină importantă pentru un corp aflat în plină creştere. Iar datele statistice trag un semnal de alarmă: între 10 şi 15 ani, un copil din cinci acuză dureri de spate.

Greutatea ghiozdanului, problemă de sănătate publică

În Franţa, greutatea ghiozdanului reprezintă o problemă de sănătate publică. Specialiştii au făcut calcule şi au aflat că, în 1997, ghiozdanul cântărea în medie 6,5 kilograme, pentru ca în prezent greutatea acestuia să ajungă la 8,5 kilograme. Ceea ce corespunde unui procent de 20% din greutatea copilului. Or, în mod normal, greutatea ghiozdanului nu trebuie să depăşească 10% (de exemplu, 3,5 kg pentru un copil de 35 de kilograme). Totodată, autorităţile sanitare informează că tot mai mulţi copii şi adolescenţi se prezintă la consultaţii medicale din cauza durerilor de psate.

Sfaturi pentru protejarea spatelui copilului

Prof. CFM dr. Elena Căciulan, preşedintele Federaţiei Române a Asociaţiilor de Kinetoterapie, le oferă părinţilor următoarele recomandări privind alegerea ghiozdanului:

  • Optaţi pentru un ghiozdan prevăzut cu mânere ajustabile, cu întărituri şi burete la nivelul spatelui. Astfel se obţin o mai bună adeziune locală şi o repartiţie corectă a greutăţii. Presiunea se repercutează mai puţin la nivelul spatelui, iar muşchii umerilor preiau din greutate.
  • Regula principală: aveţi grijă ca greutatea ghiozdanului să nu depăşească 10% din greutatea copilului.
  • Ghiozdanul troller este o variantă pentru a nu solicita spatele copilului, însă devine foarte incomod pentru copil pentru că îi ocupă o mână, nu poate merge în voie, iar urmarea scărilor şi trotuarelor devine o provocare majoră.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite