Când este indicată colonoscopia – analiza care vede cancerul de colon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polipii din colon se pot transforma în cancer  FOTO Arhivă
Polipii din colon se pot transforma în cancer  FOTO Arhivă

În România sunt depistaţi anual peste 8.000 pacienţi cu cancer colorectal. La bărbaţi, este al doilea cancer ca incidenţă, după cancerul pulmonar.  În cazul femeilor este a treia cea mai întâlnită formă de cancer, după cancerul de sân şi cel uterin. Persoanele care au trecut de 45 de ani prezintă cele mai mari riscuri. Iată ce recomandă medicii pentru prevenirea cancerului de colon.

În ultimii 25 de ani, statisticile raportează o creştere alarmantă a incidenţei şi mortalităţii prin cancer colorectal. Practic s-a triplat numărul de cazuri depistate anual, ceea ce plasează România pe locul patru în Europa la incidenţa pentru femei şi locul trei pentru bărbaţi.

Cancerul colorectal se dezvoltă pe polipi precanceroşi localizaţi la nivelul colonului sau rectului, care pot fi prezenţi cu mulţi ani înainte de a se dezvolta un cancer invaziv fără niciun simptom. Un test de screening utilizat pentru o persoană care nu are simptome poate evidenţia polipii precanceroşi, care pot fi îndepărtaţi endoscopic sau chirurgical înainte de a evolua spre cancer, sau poate depista cancerul precoce al cărui tratament poate fi curativ. Există numeroase recomandări cu privire la factorii care ţin de stilul de viaţă, dar calea cea mai eficientă pentru reducerea riscului de cancer colorectal este efectuarea testelor de screening specifice începând cu vârsta de 45 de ani, susţine dr. Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroenterolog.

Semne care anunţă cancerul colorectal

Semnalele de alarmă care pot indica prezenţa cancerului colorectal sunt:

  • Rectoragii (prezenţa de sânge în scaun)
  • Scaun creionat
  • Dureri abdominale de cauză neexplicată
  • Tulburări de tranzit cu alternanţă între diaree şi constipaţie
  • Anemie de cauză neexplicată
  • Scădere în greutate de cauză neexplicată

Dacă un pacient prezintă cel puţin unul dintre aceste simptome, trebuie să se prezinte imediat la medicul specialist gastroenterolog, pentru efectuarea de urgenţă a unei colonoscopii. Cu cât este descoperită mai devreme o formaţiune malignă, cu atât mai mari sunt şansele de vindecare.

După 45 de ani, colonoscopie de control

Nouă din zece pacienţi la care cancerul colorectal a fost depistat într-o fază incipientă au o rată de supravieţuire mai mare de 5 ani. Atunci când cancerul este metastazat, rata de supravieţuire la 5 ani scade semnificativ. Aceste date subliniază necesitatea depistării precoce şi mai ales în faza precanceroasă, prin colonoscopie de screening.

„Încurajez toţi pacienţii, dar mai ales pe cei care au depăşit vârsta de 45 de ani şi pe cei care sunt în categoriile speciale cu risc crescut să se prezinte pentru o consultaţie şi o colonoscopie de screening, tocmai pentru a evita dezastrul pe care îl atrage după sine depistarea tardivă a acestei afecţiuni” , adaugă doctor Alexandrina Constantinescu.

Pentru a atrage atenţia asupra importanţei depistării precoce a cancerului colorectal, dr. Alexandrina Constantinescu a iniţiat campania 45+, un program de educare medicală adresat persoanelor care au trecut de 45 de ani şi care prezintă o predispoziţie crescută de apariţie a acestui tip de cancer.

„Din păcate, până în acest moment în România nu este funcţional un program naţional pentru screening în cancerul colorectal şi nu cred că în următoarea perioadă vor exista resursele necesare pentru demararea lui. Ţinând cont de statisticile legate de creşterea alarmantă a incidenţei şi a mortalităţii prin cancer colorectal în ultimii 25 de ani, am vrut să tragem un semnal de alarmă, să senzibilizăm populaţia pentru efectuarea testelor de screening specifice începând cu vârsta de 45 de ani”, afirmă dr. Alexandrina Constantinescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite