Cancerul lasă 8.000 de românce fără sâni, în fiecare an. Puţine paciente apelează la reconstrucţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Româncele merg târziu la medic pentru depistarea cancerului de sân
Româncele merg târziu la medic pentru depistarea cancerului de sân

Una din şase femei suferă de cancer mamar. Pentru că pacientelor le este frică, multe ajung târziu la medic, astfel că mastectomia rămâne singura procedură care asigură şanse de supravieţuire.

În fiecare an, în România, circa 8.000 de femei suferă mastectomii parţiale sau totale. Deşi ele au dreptul la reconstrucţie mamară, foarte puţine apelează la această intervenţie chirurgicală de teama recidivei cancerului.

Necesitatea reconstrucţiei mamare este justificată de faptul că femeile suferă o intervenţie chirurgicală mutilantă asupra unui atribut al feminităţii, care determină o traumă psihică, cu răsunet în plan familial, social şi profesional, explică medicul Călin Doboş, chirurg estetician.

Cu toate acestea, doar două procente dintre femeile care au suferit mastectomie totală au apelat şi la reconstrucţia mamară.

„Operaţia de reconstrucţie face posibilă refacerea formei şi mărimii sânilor după îndepărtarea glandelor mamare în urma mastectomiei şi este foarte important ca pacientele să înţeleagă că această intervenţie restabileşte echilibrul emoţional şi nu cauzează sub nicio formă recidiva cancerului” , mai spune acesta.

Intervenţia de reconstrucţie este indicată după 12 luni de la efectuarea operaţiei de mastectomie, la indicaţia medicului oncolog. Aceasta deoarece în cazul în care pacienta este sub tratament chimioterapic sau radioterapie, intervenţia trebuie amânată până la încheierea tratamentului.

Cum poate fi realizată intervenţia

Reconstrucţia se poate realiza prin implant siliconic sau prin folosirea de ţesut propriu al pacientei sub formă de lambouri.

„În cazul în care pacienta alege metoda de reconstrucţie a sânului cu implant,  este necesar ca de la terminarea tratamentului oncologic să fi trecut suficient timp, astfel încât ţesuturile locale să aibă o calitate care să permită operaţia de reconstrucţie. Acest procedeu se poate realiza fie folosind direct implantul, fie folosind un expander tisular care să întindă ţesuturile, înainte de efectuarea implantului“, mai spune dr. Doboş.

Pentru femeile trecute de vârsta de 40 de ani care au alăptat, reconstrucţia presupune şi simetrizarea sânilor, procedură prin care sânul sănătos trebuie adus la dimensiunile sânului nou. Din păcate, simetrizarea sanilor după mastectomie sau consumabilele, precum plasa sau bustiera, nu sunt decontate CNAS, ci doar implantul şi expanderul.

Prima statistică naţională privind amploarea operaţiilor estetice din România, realizată de Asociaţia Chirurgilor Plasticieni din România arată că, în 2015, peste 4.000 de femei au beneficiat de augmentare mamară prin implanturi, majoritatea cu silicon. Dintre acestea, doar 120 de femei au beneficiat anul trecut de reconstrucţie mamară după mastectomie, în vreme ce mai bine de 3.900 de românce au făcut această intervenţie din raţiuni pur estetice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite