Bolile dentare pot fi cauza demenţei senile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscul de a se îmbolnăvi de demenţă, la bătrâneţe, este mai mic la persoanele care au dinţi şi gingii sănătoase, arată un studiu citat de Reuters.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California arată că, în cazul celor care se spală pe dinţi maximum o dată pe zi, riscul de a se îmbolnăvi de demenţă senilă este cu 65% mai mare decât în cazul celor care păstrează o bună igienă dentară.

"Nu se întămplă doar ca mintea să te determine să te speli mai mult sau mai puţin des pe dinţi, ci şi igiena dentară îţi poate influenţa mintea", a spus conducătorul studiului, Annila Paganini-Hall.

Inflamaţia produsă de o bacterie care afectează gingiile dăunează grav  în cazul multor boli de care poate suferi pacientul,  precum diabetul sau bolile de inimă.

Rezultatele studiilor au mai arătat că bolnavii de Alzheimer, cea mai gravă formă de demenţă, au, în creier, mai mute bacterii determinate de boli ale gingiilor, decât persoanele care nu suferă de această boală.

Medicii cred că bacteriile care provoacă bolile gingivale ajung în creier şi determină inflamaţii ale acestuia.

Rezultatele studiului se menţin, totuşi, în anumite limite, întrucât cercetărorii nu au luat în calcul şi posibilitatea ca afecţiunile dentare să fie ele însele semne ale unei posibile demenţe.

Loviturile la cap şi subnutriţia sunt, de asemenea, cauze frecvente ale pierderii dinţilor. "Nu putem, totuşi, să concluzionăm că spălatul pe dinţi reduce riscul de Alzheimer", spune medicul Amber Watts, de la Universitatea din Kansas.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite