Beţia şi mahmureala la volan, la fel de periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai ales în perioada Sărbătorilor sunt extrem de frecvente cazurile în care petrecăreţii care au consumat alcool până spre dimineaţă se urcă la volan a doua zi, mahmuri. Două noi studii de amploare au arătat că acest obicei este aproape la fel de periculos ca beţia la volan.


În cadrul unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă olandezi şi britanici de la Universitatea din Utrecht şi de la Universitatea West England, participanţii care au consumat în jur de 10 pahare cu vin cu o noapte în urmă au fost supuşi unor teste care imitau foarte fidel condusul pe autostradă.

Deşi niciunul dintre voluntari nu mai avea alcool în sânge, majoritatea au condus imprudent şi au prezentat o capacitate redusă de concentrare a atenţiei la trafic. Rezultatele obţinute au fost comparabile cu cele obţinute de persoane cu o concentraţie a alcoolului în sânge de 0,05.

Constatările specialiştilor olandezi şi britanici au fost confirmate ulterior, printr-un nou studiu al aceloraşi cercetători. Voluntarilor li s-a cerut să participe, tot după o noapte de beţie, la un test care simula un trafic aglomerat, bară la bară, în care trebuia să frâneze şi să repornească foarte des.

Astfel, oamenii de ştiinţă au observat că mahmurii aveau timpi de reacţie mai mari şi că au condus cu viteze deloc constante.

Explicaţia oferită de specialişti este că persoanele mahmure manifestă simptome similare sevrajului de alcool pe termen scurt, combinate cu alţi factori, precum deshidratarea şi privarea de somn, care participă toate la condusul periculos.

„În general, legile prevăd sancţiuni pentru persoanele care au consumat alcool de curând, cărora li se depistează anumite concentraţii de alcool în sânge. Dar nu există, deocamdată, o cale precisă de măsurare a impactului mahmurelii asupra vigilenţei în trafic“, semnalează medicul Mark King, cercetător principal la Centrul pentru Cercetarea Accidentelor şi Siguranţa în Trafic de la Universitatea Queensland. 


Citeşte şi:

Cât de mult alcool beau, de fapt, românii şi care sunt costurile acestui obicei nociv

Există diferenţe mari între statisticile naţionale şi cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind consumul de alcool în România. De aceea, Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii demarează primul „Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România“, pentru a obţine date concrete privind acest viciu şi costurile lui.

VIDEO Ce modificări au loc în corp în timpul unei petreceri în club. De ce ne doare capul după ce bem alcool

Muzica tare, fumul de ţigară şi alcoolul afectează, în profunzime, mai multe organe ale corpului. Nu degeaba, după o noapte petrecută în club, tot organismul se resimte.

Alcoolul seara te adoarme, dar nu te lasă să dormi bine

Dacă bei chiar şi un pahar cu vin mai târziu de ora 20.00, vei avea un somn agitat şi te vei trezi cu senzaţia că eşti mai obosit decât când ai mers la culcare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite