Articol publicitar

În „căutarea” cancerului de piele: Pe cât de neglijat, pe atât de uşor de depistat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frecvenţa cancerului de piele şi în particular a melanomului, cel mai agresiv cancer de piele, a crescut de peste 15 ori, în ultimele decenii, din cauza expunerii prelungite la soare, fără protecţie solară, modei bronzului la solar, precum şi schimbărilor climatice – subţierea stratului de ozon.

Aşa se face că medicii au început să descopere tot mai multe cazuri de cancer de piele la tineri şi chiar la copii. Totuşi, avem la îndemână instrumente, informaţii şi practici prin care se poate preveni ori descoperi cancerul încă dinainte „să atace”.

Dacă aveţi pielea, ochii şi părul deschise la culoare, înseamnă că faceţi parte din categoria oamenilor sensibili la soare, care se „ard” rapid. Dacă aveţi numeroase aluniţe, antecedente personale şi familiale de cancer de piele, istoric de arsuri solare grave şi repetate, în special în copilărie, înseamnă că vă număraţi printre „norocoşii” care sunt mai predispuşi la cancer de piele decât cei fără aceşti factori de risc. Iar dacă obişnuiţi să vă „coloraţi” pielea la solar, riscurile cresc şi mai mult. Nu trebuie să vă îngrijoraţi însă, ci doar să aveţi mai multă grijă în relaţia cu soarele şi să vă împrieteniţi cu medicul de familie şi cel dermatolog. Vizita timpurie la medic vă poate salva viaţa, melanomul fiind vindecabil în proporţie de aproape 100%, dacă este depistat timpuriu. Cum ţinem cancerul de piele la distanţă?  

Alfabetul prevenţiei

Primul pas în prevenirea cancerului de piele este auto-examinarea, după modelul recomandărilor în cazul cancerului la sân. Regula ABCDE este cel mai bun ghid, acceptată în unanimitate de lumea medicală, la nivel mondial. Astfel, asimetria (A), bordura neregulată (B), culoarea eterogenă (C), dimensiunea peste 6 mm (D) şi evoluţia în timp (E) sunt primele semne de întrebare care ar trebui să vă trimită la medic. Orice modificare care ţine de culoare, formă, mărime, precum şi apariţia unor aluniţe/leziuni noi poate semnaliza cancerul de piele. Multe dintre cazurile de melanom se dezvoltă pe aluniţe/nevi nou apărute/ţi. Şi aluniţele rupte sau sângerânde ar trebui să vă trimită la un control dermatologic.

Scorul care spune când trebuie scoase aluniţele

Aţi ajuns în cabinetul medicului dermatolog. Acum, următorul pas este dermatoscopia – o investigaţie non-invazivă, non-dureroasă, care durează doar câteva secunde. Cu ajutorul unui aparat special, medicul vă „fotografiază” leziunea suspectă pentru a căuta modificările îngrijorătoare ce pot înclina balanţa spre malignitate sau benignitate. Investigaţia dermatoscopică funcţionează ca o lupă foarte performantă, care permite examinarea aluniţelor cu o mărire a imaginii acestora de 20, până la 120 de ori. Astfel, se observă microscopic dispoziţia pigmentului şi a vaselor de sânge. În funcţie de dimensiunea leziunilor, structura lor (culoare, proporţii de pigment roşu, verde, albastru, asimetria pigmentării etc.), aspectul marginilor, dermatoscopia oferă un scor de risc care arată dacă aluniţa respectivă trebuia extrasă „ieri”, ţinută sub supraveghere sau nu pune niciun fel de problemă. Dermatoscopia digitală reprezintă una dintre cele mai avansate tehnologii de evidenţiere a microarhitecturii pielii. Sistemul utilizează tehnica microscopiei prin epiluminiscenţă, permiţând descoperirea la timp a aluniţelor cu probleme sau chiar a cancerului de piele. Aparatul permite atât examinarea periodică a aluniţelor, cât şi documentarea şi analizarea a zeci de alte tipuri de afecţiuni ale pielii. Înmagazinarea digitală a imaginilor permite verificarea periodică a alunitelor şi observarea evoluţiei lor în timp.

image

Bilanţ alarmant

În cadrul ediţiei din acest an a campaniei „Un viitor fără pată” au fost descoperite, în urma dermatoscopiei, 22 de suspiciuni de melanoma, 48 de suspciuni de alte cancere de piele şi nu mai puţin de 300 de displazii – leziuni/aluniţe cu risc de malignizare. Campania de testare gratuită a avut loc în perioada 21-27 iunie, în Parcul Tineretului din Bucureşti, în cadrul unei Unităţi Mobile de Dermatoscopie. Un număr de 1.810 persoane au fost testate. Campania a avut drept scos conştientizarea pericolului cancerului de piele şi educarea populaţiei în sensul screeningului. „Un viitor fără pată!” a fost prima campanie de comunicare şi informare despre melanom în România iniţiată şi derulată de FABC - asociaţiile de bolnavi de cancer, este o campanie anuală şi se află deja la a patra ediţie. Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul www.info-melanom-ro şi pe pagina de Facebook facebook.com/unviitorfarapata.

Sfaturi de prevenire a cancerului de piele:

·         Staţi la umbră în intervalul 10:00-16:00.

·         Evitaţi arsura solară!

·         Nu vă expuneţi la ultraviolete artificiale (solar)!

·         Alegeţi îmbrăcăminte cu ţesătură deasă, pălării cu boruri largi şi ochelari de soare!

·         Folosiţi creme cu protecţie solară, cu spectru larg (UVA şi UVB), cu factor de protecţie minimum 15. Aplicaţi crema cu 30 de minute înainte de expunerea la soare şi reaplicaţi la fiecare două ore.

·         Mergeţi la un control dermatologic anual, în special la începutul verii - înainte de expunerea la soare din concediu - şi la începutul toamnei, pentru a verifica potenţiale leziuni post-expunere la soare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite