6 motive să nu ignori arsurile gastrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refluxul gastroesofagian poate fi tratat cu medicamente
Refluxul gastroesofagian poate fi tratat cu medicamente

Majoritatea oamenilor au, din când în când, arsuri gastrice. Însă dacă ele sunt frecvente, pot crea complicaţii precum ulcerul esofagian, problemele de respiraţie şi chiar cancerul

Citeşte şi:
Ai frecvent arsuri la stomac?

Tratament nou pentru „boala de reflux"

Arsurile gastrice care au o frecvenţă de cel puţin două ori pe săptămână definesc o boală numită boală de reflux gastroesofagian. Cauza acesteia este refluxul acidului şi sucurilor gastrice în esofarg, iar netratată, poate genera numeroase complicaţii, unele dintre ele grave. Iată care pot fi acestea:

1. Inflamaţiile şi ulcerul esofagian
În timp, sucurile digestive produc o iritaţie şi o inflamaţie a esofagului cunoscută sub numele de esofagită. Aceasta poate crea disconfort şi dureri la înghiţire, greaţă, vărsături şi senzaţie de blocaj la nivelul gâtului. Sucurile gastrice pot să erodeze ţesutul esofagian, cauzând ulcer.

2. Îngustarea esofagului
Dacă nu este tratată, esofagita se poate complica şi prin apariţia unor cicatrice la nivelul esofagului. Acestea produc îngustări care poartă numele de stricturi esofagiene. Ele provoacă dureri şi dificultăţi la înghiţire şi există riscul ca alimentele solide să rămână blocate la nivelul esofagului, ceea ce poate cauza senzaţie de sufocare. În situaţiile în care stricturile sunt extinse, poate fi necesară intervenţia chirurgicală pentru dilatarea esofagului. Aproape jumătate din persoanele care suferă de reflux gastroesofagian şi nu se tratează ajung să dezvolte stricturi esofagiene, potrivit medicilor.

3. Tusea cronică şi răguşeala
Unele persoane care suferă de reflux gastroesofagian pot să aibă simptome fără legătură cu esofagul, ci cu alte structuri anatomice din zona gâtului. De exemplu, sucurile gastrice pot să afecteze corzile vocale, iar în aceste situaţii, apar răguşeala şi alte modificări ale vocii. Refluxul gastroesofagian poate avea şi alte manifestări mai puţin obişnuite, cum ar fi tusea cronică sau nevoia de a „drege" vocea.

4. Problemele de respiraţie
Refluxul gastroesofagian netratat poate provoca întreruperi ale respiraţiei şi poate produce complicaţii în cazul persoanelor care suferă deja de anumite afecţiuni respiratorii. Dacă acidul gastric este inhalat după ce este regurgitat, el agravează astmul şi pneumonia. Iar tratamentul refluxului gastroesofagian este ca o sabie cu două tăişuri, pentru că, potrivit unor studii, el poate creşte riscul de pnemonie. Se pare că medicamentele indicate în boala de reflux suprimă tusea, necesară pentru eliminarea secreţiilor bronşice în caz de pneumonie.

5. Cariile dentare
Acidul gastric poate ajunge până în cavitatea bucală şi, în timp, poate afecta smalţul, cauzând carii. Potrivit unui studiu efectuat de specialiştii Universităţii Alabama, aproximativ 40% din persoanele care suferă de reflux gastroesofagian au probleme dentare severe.

6. Cancerul esofagian
Printre factorii de risc ai cancerului de esofag se numără şi refluxul gastroesofagian, pe lângă fumat şi consum de alcool. Printre simptomele acestui tip de cancer se numără sângerările gastrointestinale, pierderea în greutate şi dificultatea la înghiţire. Celulele canceroase se dezvoltă după mai multe decenii de arsuri gastrice netratate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite