5 întrebări despre chimioterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parte importantă în tratarea cancerului, chimioterapia este unul dintre cele mai complexe tratamente. De cele mai multe ori, dă speranţe bolnavilor, uneori poate opri evoluţia bolii, alteori, nu.

Totalitatea medicamentelor pentru tratarea cancerului, numite citostatice, au ca scop oprirea dezvoltării şi multiplicării celulelor maligne. Astfel, prin administrarea lor, se poate obţine stoparea extinderii cancerului, încetinirea evoluţiei tumorale şi, nu în ultimul rând, vindecarea.

Chimicalele din cosmetice grăbesc pubertatea

Tratamentul este individualizat în funcţie de tipul de cancer şi de stadiul acestuia. Astfel, chimio­terapia poate fi singura modalitate de terapie, alteori ea poate fi combinată cu intervenţia chirurgicală sau cu radioterapia.

1 Cum se administrează?

În funcţie de medicamentele recomandate de medicul oncolog, citostaticele se pot administra fie oral, fie intravenos (medicamentul ajunge în organism pe cale venoasă, cu ajutorul unui ac fin sau printr-un cateter). De asemenea, citostaticele pot fi injectate sau chiar aplicate pe piele. Tot cu ajutorul unui cateter, medicamentele anticancer pot fi administrate direct la nivelul organelor afectate de boală, precum ficatul.

2 Ce efecte adverse poate da?

Din nefericire, pe lângă celulele maligne, citostaticele afectează şi unele celule normale care au un ritm mai rapid de creştere. Astfel, pot fi lezate celulele sanguine care iau naştere în măduva spinării, cele de pe tractul digestiv, dar şi cele de la nivelul inimii, rinichilor sau plămânilor. Ca urmare, pot apărea efecte care produc disconfort, precum pierderea părului, senzaţie de greaţă, oboseală accentuată, sângerări, anemie şi diverse infecţii. Este posibil, de asemenea, să apară şi insuficienţa unui organ.

3 După cât timp dispar reacţiile secundare?

După încetarea administrării citostaticelor, celulele normale se refac, iar efectele adverse dispar treptat. Adesea, reacţiile secundare dispar după câteva săptămâni, alteori după luni sau chiar după ani. Din nefericire, în unele situaţii, chimioterapia afectează ireversibil unele funcţii ale inimii, ale rinichilor sau ale organelor reproductive, existând riscul producerii unui cancer secundar. În prezent, cercetătorii studiază posibilitatea creării unor noi tipuri de citostatice, care să reducă lezarea celulelor normale.

4 Cât durează tratamentul?

Protocolul de administrare a terapiei anticancer este stabilit de medicul oncolog în funcţie de mai mulţi factori, printre care tipul tumorii, stadiul în care afecţiunea a fost diagnosticată şi bolile asociate ale pacientului. În general, citostaticele se administrează în cicluri de tratament, care au o durată de una, două, trei sau de cinci zile. De asemenea, medicul poate recomanda şi tratamente cu serii complexe. După acestea, ­este nevoie de o perioadă de refacere a organismului de circa o lună, timp în care se monitorizează efectele tratamentului cu citostatice.

5 Poate cauza infertilitate?

Da, chimioterapia poate duce la sterilitate în cazul ambelor sexe. La femei sunt afectate ovarele, determinând scăderea cantităţii de hormoni produşi de acestea. Implicit, scade posibilitatea obţinerii unei sarcini. La bărbaţi, citostaticele pot scădea numărul de spermatozoizi sau mobilitatea acestora, ceea ce duce la infertilitate temporară sau chiar permanentă. Desigur, nu în toate situaţiile medicamentele anticancer sunt asociate sterilităţii. Mai mult, există posibilitatea instalării unei sarcini chiar în timpul administrării chimioterapiei. Medicii recomandă folosirea contracepţiei în astfel de cazuri, deoarece citostaticele sunt asociate cu unele malformaţii la făt.

Specialistul nostru
Dr. Dana Lucia Stănculeanu

medic primar oncologie
Institutul Oncologic
Bucureşti


Chimioterapia are ca scop prevenirea multiplicării celulelor canceroase, invaziei şi metastazării acestora. Este indicată ca: tratament iniţial, indiferent de stadiu, uneori aducând vindecarea, tratament neoadjuvant  (precede tratamentul local şi cu rol în reconvertirea tumorilor avansate) sau de consolidare (după tratamentul local chirurgical sau radioterapic).

Poate fi şi tratament paliativ, pentru creşterea calităţii vieţii sau uneori pentru prelungirea vieţii în formele avansate de boală. Efectele secundare pot fi imediate (la 12-14 zile după administrare, fiind reversibile) sau tardive, rar reversibile (sterilitate, pneumonite sau insuficienţe de organ). Pot apărea toxicitate hematologică, digestivă, pulmonară, urinară, dermatologică, neurologică, cardiacă, renală, asupra sistemului imun şi neoplazii induse de chimioterapie.

Risc

Citostaticele pot cauza apariţia unui cancer secundar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite