Oboseala poate fi primul simptom al deshidratării. De ce e bine să reducem cafeaua şi ceaiul negru pe timpul verii

Oboseala poate fi
primul simptom al deshidratării. De ce e bine să reducem cafeaua şi ceaiul
negru pe timpul verii

Cfeaua stimulează eliminarea apei din organism şi, odată cu ea, pierdem şi elementele nutritive

Dacă lipseşte apa din organism, creierul nu mai poate transmite mesaje către celule, iar stomacul nu mai poate descompune alimentele. Întregul organism are de suferit din pricina deshidratării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Suntem în proporţie de 70% apă, iar în lipsa ei, organismul nu rezistă mult. Pentru că fără apă suficientă între mese şi gustări debitul de salivă se reduce, făcând digestia mai puţin eficientă, potrivit dr. Marilyn Glenviile, expertă britanică în sănătate şi nutriţie. Potrivit acesteia, dacă digestia nu este eficientă, corpul nu poate asimila nutrienţii de care are nevoie.

Zilnic, prin piele pierdem circa 1,5 litri de apă, în urma transpiraţiei, prin urimă, plămâni şi intestine. Astfel, cu cât bem mai puţină apă, cu atât mai multe toxine rămân în organism.

Volumul de sânge scade şi el dacă nu avem suficientă apă în corp, iar în aceste condiţii celulele nu  primesc suficiente elemente nutritive şi oxigen şi nici nu mai au puterea de a repara orice tip de leziune.

Recomandarea este aceea de a bea 6-8 pahare de apă zilnic. Cafeaua, ceaiul negru şi alcoolul deshidratează, la fel şi băuturile carbogazoase şi energizante.

Aceasta pentru că ele conţin cafeină, un produs diuretic care ajută la eliminarea apei din corp şi odată cu ea a elementelor nutritive. Nici cafeaua decofeinizată nu e o soluţie pentru că, în procesul de decofeinizare se folosesc chimicale pentru a îndepărta cafeina, iar cafeaua va conţine alte două stimulente: teobromina şi teofilina.

Astfel, recomandarea este de a se renunţa la cafea şi ceai negru în favoarea ceaiului verde şi a celui din plante, intrucât, în cazul celor din urmă, beneficiile depăşesc daunele produse de cafeină.

Apa de la robinet trebuie filtrată întrucât circulă prin conducte şi colectează metale grele precum plumbul şi arsenicul.

Următoarea opţiune este apa îmbuteliată şi păstrată în sticlă deoarece recipientul din plastic conţine substanţe chimice care se pot infiltra în apă contaminând-o. Consumul acestei ape poate crea dezechilibre hormonale în corp.

Cefaleea, oboseal, ameţeala, puterea slabă de concentrarea şi balonarea pot fi toate simptome ale deshidratării.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările