Dr. Mihaela Leventer: „Nu toate leacurile băbeşti sunt bune pe arsură. Compresele reci cu ceai de muşeţel sau lapte pot ajuta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dornice să ajungă la mare, nerăbdătoare să-şi coloreze pielea, uitând de cremele cu SPF şi încercând să câştige cât mai mult pigment într-un timp foarte scurt, multe persoane pur şi simplu uită că soarele nu iartă niciun exces la orele prânzului.

Vacanţele sunt, uneori, întrerupte de simtome supărătoare.  „Arsurile solare produc usturime, uneori durere, băşicarea pielii cu risc de suprainfecţie, pătare, accentuarea cuperozei şi apoi îmbătrânirea prematură a pielii cu accentuarea ridurilor, modificarea texturii cutanate şi apariţia leziunilor ca urmare a supraexpunerii la UV. Pe termen lung, pielea agresată de lumină poate dezvolta diverse forme de cancer cutanat, carcinomul fiind cel mai frecvent întâlnit“, spune medicul dermatolog Mihaela Leventer, coordomatoarea Dr Leventer Centre.

Cele mai periculoase sunt arsurile solare din copilărie pentru că, în timp, transformă pielea în candidat aproape sigur la cancer. Dar şi adulţii trebuie să le evite, chiar dacă medicina clasică şi cea naturistă oferă soluţii de moment. Acestea trebuie folosite cu discernământ, avertizează medicii.

„Nu toate leacurile băbeşti sunt bune pe arsură. Dintre cele utile amintesc compresele reci cu ceai de muşeţel sau lapte răcit, umezirea zonei cu soluţie de bicarbonat de sodiu folosit în bucătărie sau cu soluţie diluată de oţet alb. Mai simplu ar fi să se facă duşuri reci şi să se aplice alcool medicinal. Recomand şi administrarea de ibuprofen tablete pe cale orală, aplicarea unui lapte de corp sau gel antiarsură solară uşor, gel de arnică, o cremă cu muşeţel“

Interzis la iaurt şi suc de roşii

Specialistul interzice remedii precum iaurtul, sucul de roşii, uleiurile sau untul topit care pot agrava arsurile. În plus, dr. Leventer recomandă o vizită la medicul dermatolog, cât mai curând posibil, după expunerea nesăbuită la soare. Cele mai afectate zone în cazul arsurilor sunt capul, decolteul, braţele şi picioarele, în lipsa aplicării regulate a cremelor cu factor de protecţie.

“Pe faţa unei persoane care a stat la soare sau solar poţi descoperi zone aspre uşor roşiatice care sunt keratozele solare, leziuni de altfel precanceroase, decolteul înroşit ca şi pielea de la gât arată o modificare cronică de fotoîmbătrânire, aspectul fiind în opoziţie cu pielea de sub bărbie protejată natural şi care pare să aibă o vârstă mai tânără”, concluzionează medicul Mihaela Leventer.

Aşadar, o piele îmbătrânită prematur este şi un tribut plătit expunerii necontrolate la soare. Asta pe lângă riscurile crescute pentru sănătate, pe care le putem supraveghea doar prin vizite regulate la dermatolog.

.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite