5 remedii din plante care pot înlocui medicamentele pentru anxietate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunătoarea, în topul plantelor care înving anxietatea   FOTO Arhivă
Sunătoarea, în topul plantelor care înving anxietatea   FOTO Arhivă

Frica inexplicabilă, neliniştea, atacurile de panică, nesiguranţa sunt manifestări ale anxietăţii. Pentru aceste stări, nu este întotdeauna nevoie de anxiolitice, medicamente cu efecte secundare (dependenţă, creştere în greutate, irascibilitate). Există remedii 100% naturale care au proprietăţi terapeutice comparabile cu anxioliticele. Iată 5 exemple.

Sunătoarea, antidepresivul natural recomandat de OMS

De la un timp te-a cuprins tristeţea? Neliniştea? Dormi din ce în ce mai rău? Sunătoarea este pe primul loc în topul plantelor care îţi pot veni în ajutor. Calificată drept un „antidepresiv natural” de medicii fitoterapeuţi, această plantă este indicată în tratamentul depresiei uşoare şi moderate. Indicaţia este prevăzută în ghidurile terapeutice din Germania, Anglia, Franţa. Inclusiv experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) recunosc acţiunea antidepresivă a sunătoarei. Este disponibilă în magazinele naturiste şi în farmacii sub diverse forme: comprimate, extracte lichide, capsule sau infuzii. Dr. Ruxandra Constantina ne atrage totuşi atenţia că administrarea acestor produse, mai ales dacă durează peste 15 zile, este bine să fie recomandată de medic. Motivul: sunătoarea interacţionează cu alte medicamente, în special cu antidepresive sau antivirale, şi poate antrena efecte secundare.

Rhodiola, mai tare ca anxioliticele în Scandinavia

Cunoscută şi sub numele de „rădăcina de aur” sau „rădăcina arctică”, rhodiola rosea este o plantă specifică ţinuturilor nordice, unde este renumită pentru virtuţile sale antidepresive şi antistres. În Scandinavia, rădăcina sa este utilizată pe scară largă, ca alternativă la anxiolitice, pentru tratarea depresiei sezoniere (cauzată de lipsa luminii naturale). Rhodiola acţionează ca un excelent tonic general, are efect adaptogen, favorizează starea de bine şi somnul odihnitor. Planta este disponibilă sub formă de capsule sau pudră. Atenţie, însă, preparatele pe bază de rhodiola nu se administrează seara înainte de culcare şi nici în asociere cu alte medicamente sau suplimente.

Valeriana alungă atacurile de panică

Efectele sedative ale valerianei sunt cunoscute din vremea Greciei antice, fiind utilizată până în zilele noastre ca remediu natural pentru tulburări de somn, atacuri de panică, nervozitate. Principala parte utilizată în fitoterapie este rădăcina valerianei, care poate fi consumată sub formă de infuzie din rădăcină uscată, tinctură, ulei esenţial, extract uscat standardizat. Infuzia de valeriană are gust plăcut şi se pot consuma câteva căni pe zi. Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în apifitoterapie, ne sugerează că valeriana poate fi asociată foarte bine cu alte plante sedative precum muşeţelul, hameiul sau floarea pasiunii, rezultând infuzii relaxante şi plăcute.

Ginsengul, „rădăcina vieţii”

Oboseala, surmenajul, stresul, agitaţia pot fi ţinute la distanţă cu ajutorul ginsengului. În medicina chineză, această plantă este supranumită „rădăcina vieţii”. Într-adevăr, ginsengul readuce pofta de viaţă, redă tonusul şi vitalitatea în cazul persoanelor afectate de oboseală fizică şi psihică. Ginsengul face parte din categoria plantelor adaptogene, adică ajută la creşterea capacităţii organismului de a reacţiona şi a se adapta în situaţii de stres. Pentru a beneficia de proprietăţile sale, ginsengul poate fi administrat sub formă de capsule, tinctură, infuzii.

Roiniţa, relaxare cu parfum de lămâiţă

Cunoscută şi sub denumirea de melisă, roiniţa este una dintre cele mai apreciate plante medicinale pentru efectele antistres. Preparatele pe bază de roiniţă au capacitatea de a calma sistemul nervos, de a combate insomnia şi a normaliza bătăile inimii. Un studiu privind efectele roiniţei asupra psihicului a arătat că aproximativ 40% dintre cei care au urmat tratamentul cu această plantă au scăpat de anxietate şi depresie. Un atu important al roiniţei este că nu prezintă efecte adverse şi nici risc de dependenţă, fiind o plantă cu acţiune blândă ce poate fi utilizată în cure de lungă durată. Infuzia de roiniţă are parfum delicat de lămâiţă, se beau 3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite