Copiii au nevoie zilnic de 10-11 ore de somn

Copiii au nevoie zilnic de 10-11 ore de somn

Dacă nu dorm 10 ore din 24, copiii de până în 12 ani pot dezvolta probleme de concentrare, dar şi metabolice FOTO Shutterstock

O parte dintre problemele de atenţie pe care părinţii le pun pe seama diverselor tulburări moderne, dar şi epidemia de obezitate infantilă din România pot fi puse atât pe seama alimentaţiei bogate în zahăr şi grăsimi, dar şi pe seama somnului insuficient, arată studiile.

Ştiri pe aceeaşi temă


În vreme ce adulţilor le sunt suficiente 7-9 ore de somn pe zi, copiii cu vârste între 5 şi 12 ani au nevoie zilnic de 10-11 ore de somn. Dar problemele de somn şi tulburările sunt predominante la această vârstă. Copiii au un program tot mai încărcat, atât la şcoală cât şi din cauza altor activităţi din timpul zilei. Cercetările arată că lipsa somnului poate creşte riscul de obezitate şi diabet zaharat întrucât are un efect negativ asupra parametrilor de reglare a nivelului de glucoză în sânge. Acesta detemină rezistenţa la insulină, ceea ce poate duce la un consum excesiv de alimente şi la scăderea consumului de energie.

De asemenea, cercetătorii Universităţii din Helsinky, Finlanda,  au studiat recent legătura între somn şi performanţele şcolare. 439 de elevi de 11 ani au completat un formular de autoevaluare privind orele de odihnă şi dispoziţia lor. Rezultatele au arătat că somnul insuficient din timpul săptămânii este corelat cu probleme de atenţie în timpul orelor, lipsa energiei şi stări uşor depresive.

Copiii bucureşteni dorm, în medie, 8,9 ore pe zi

Deşi ar trebui să doarmă cel puţin 10 ore zilnic, copiii de clasa I din Bucureşti dorm, în medie, 8,9 ore pe zi, potrivit studiului iniţiat de Fundaţia PRAIS şi realizat de GfK, în cadrul mişcării naţionale „Şi eu trăiesc sănătos! – SETS“ privind obiceiurile de stil de viaţă al elevilor din clasa I din Bucureşti.

Restul timpului îl împart între studiu – 4,3 ore pe zi (din care doar 0,5 ore sunt dedicate sportului) şi familie, alături de care stau 4,2 ore pe zi. În cele 24 de ore ale unei zile obişnuite, aproximativ jumătate din copiii de clasa I din Bucureşti petrec în medie 2 ore pe zi în faţa televizorului în timpul săptămânii, respectiv 3 ore în weekend. O treime dintre copii petrec mai mult de 4 ore pe zi în timpul weekend-ului uitându-se la televizor, dvd-player sau computer.

„Este bine ca părinţii să supravegheze rutina de somn a copiilor, pe toată durata preşcolară şi până în adolescenţă, asigurându-le condiţii optime pentru un somn odihnitor, într-o cameră bine aerisită, fără TV sau calculator, la o temperatură uşor scăzută. La toate acestea să nu uităm să oferim copiilor inainte de culcare şi nu numai, momente pline de atenţie şi afecţiune“, recomandă Silvia Bucur, Preşedintele Fundaţiei PRAIS, iniţiatoarea Mişcării SETS.


Citeşte şi:

Problema copiilor obezi din România, dezbătută la Adevărul Live: excesul de kilograme în copilărie condamnă la o perpetuă luptă cu greutatea

Cazul băiatului de 5 ani care cântăreşte 120 de kilograme, din Dolj, nu este singular în România. De altfel, statisticile arată că numărul copiilor români obezi este din ce în ce mai mare, iar proporţia lor variază în prezent între 10% şi 14%. Medicul Anamaria Iulian, nutriţionist comportamental şi psiholog, a explicat, la Adevărul Live, care sunt cauzele şi consecinţele obezităţii infantile în România.

VIDEO Cum se poate slăbi spectaculos şi sănătos. Povestea lui Alex, care a scăpat de 70 de kilograme într-un an

Se poate slăbi spectaculos şi sănătos. Specialiştii invitaţi la Adevărul Live au dezvăluit cum este posibil acest lucru, cu exemple.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările