Topul condimentelor cu efect antitumoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condimentele se adaugă la sfârşitul preparării mâncărurilor
Condimentele se adaugă la sfârşitul preparării mâncărurilor

Ardeiul iute, usturoiul, rozmarinul şi curry potenţează gustul mâncărurilor şi, datorită substanţelor pe care le conţin, pot reduce răspândirea celulelor canceroase în organism.  

Conform studiilor recente ale oamenilor de ştiinţă, condimentele sunt benefice în prevenirea a nenumărate tipuri de cancer: de prostată, de plămâni, de pancreas şi de colon.  

Ardeiul iute, bun pentru  prostată 

Capsaicina (antioxidant) este substanţa activă din ardeiul iute ce ar putea distruge celulele canceroase. Un experiment efectuat de cercetătorii americani de la Institutul de Oncologie din cadrul Spitalului Cedars-Sinai a arătat faptul că injecţiile cu capsaicină în celulele prostatice canceroase distrug până la 80 la sută din totalul acestora.

În plus, specialiştii englezi de la Universitatea din Nottingham au extins cercetările în laborator şi pe celule canceroase din plămâni şi din pancreas. Ei afirmă că substanţa activă din ardeiul iute poate distruge celulele canceroase atacând în mod direct sursa lor de energie, mitocondriile, fără a le afecta pe cele din jur.

Curry are efect antioxidant

La fel ca şi ardeiul, curry-ul este recunoscut pentru faptul că dă gust picant mâncărurilor. Ceea ce este mai puţin cunoscut este faptul că substanţa activă, ­curcumina, are efecte antioxidante, antiinflamatorii şi anticancerigene, lucru ­demonstrat de cercetătorii englezi de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Cork.

Conform acestora,  curcumina poate distruge celulele canceroase cultivate în laborator încă din primele 24 de ore de la administrare. În alimentaţie, este indicat să fie folosită o linguriţă pe zi de către persoanele care nu au probleme digestive.

Usturoi, în caz de cancer de colon

Usturoiul neutralizează celulele canceroase de la nivelul colonului şi încetineşte înmulţirea acestora. Responsabilă este alicina, substanţa care îl face să aibă şi mirosul specific. În plus, conform cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Ohio, usturoiul acţionează asupra nitraţilor, substanţe cu efect cancerigen, care se pot găsi în alimente de genul mezelurilor. În acest sens, este indicat să consumi un căţel de usturoi pe zi.

Rozmarin, peste carnea la grătar

Adăugarea rozmarinului în carnea gătită scade riscul de apariţie a cancerului, susţin cercetătorii Consorţiului pentru o Alimentaţie Sănătoasă din cadrul Universităţii Arkansas. Antioxidanţii pe care îi conţine rozmarinul neutralizează efectul agenţilor cancerigeni care apar în timpul preparării alimentelor la temperaturi înalte.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog nutriţionist

Multe dintre condimente au un caracter puternic antioxidant, având rol antitumoral. În plus, datorită conţinutului bogat în flavonoizi, carotenoizi, vitamine, minerale, enzime, substanţe antiinflamatoare şi în substanţe antibiotice, condimentele pot preveni boli cardiovasculare, boli circulatorii, venoase şi arteriale (usturoi, pătrunjel, scorţişoară), afecţiuni gastrointestinale (cimbru, chimen, anason), afecţiuni uro-genitale (salvie, rozmarin, scorţişoară).

Beneficiu

Frunzele de muştar conţin glucozinaţi, ce  reduc răspândirea tumorilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite