Nu putem trăi fără colesterol. Când devine substanţa un factor de risc cardiovascular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colesterolul LDL se depune pe artere şi le îngustează până la blocarea totală
Colesterolul LDL se depune pe artere şi le îngustează până la blocarea totală

Împreună cu trigliceridele, colesterolul este necesar pentru funcţionarea corespunzătoare a celulelor, pentru fabricarea hormonilor sexuali şi a sărurilor biliare. Acestea, la rândul lor, sunt indispensabile digestiei. Cu alte cuvinte, nu am putea trăi în absenţa colesterolului.

Colesterolul are o faimă proastă. Simpla pronunţare a acestui cuvânt sperie pe aproape toată lumea, deşi nu ar trebui. Mai ales că, în lipsa acestei substanţe din grupul lipidelor, nu am putea, pur şi simplu, supravieţui.

Când ar trebui să ne îngrijorăm din pricina nivelului colesterolului explică prof.dr Nicolae Hâncu, în „Abecedarul de nutriţie“.

Colesterolul este transportat prin sânge sub forma a două lipoproteine: LDL şi HDL. Funcţiile lor în organism sunt diferite, motiv pentru care primul este considerat colesterolul „rău“ pentru că produce doar dezastre în organism.

Cea mai mare cantitate de colesterol este fabricată de propriul nostru corp, în ficat – 80%- şi doar 20% provine din grăsimile alimentare, adică din ceea ce mâncăm.

În cazul în care nivelul colesterolului sangvin creşte, acesta este depozitat pe pereţii arterelor , îngustându-le şi periclitând astfel irigarea şi nutriţia organelor vitale. Boala se numeste ateroscleroză şi duce la accidente vasculare cerebrale, anevrisme de aortă, insuficienţă cardiacă, arteriopatie a membrelor şi infarct miocardic.Autorul acestor isprăvi este colesterolul LDL. Colesterolul HDL este cel care se opune apariţiei aterosclerozei, fiind considerat colesterolul „bun“.

Care sunt nivelurile normale

Nivelul normal de colesterol din sânge este de 150-200 mg/dl şi ar trebui limitat la cel mult 300 mg/dl, atrag atenţia medicii. Valorile colesterolului normal total ar trebui să se situeze între 150-200 ml/dl¸colesterolul LDL – între 80-100 mg/dl; iar colesterolul HDL – 40 mg/dl, la bărbaţi şi 50 mg/dl, la femei.

Între alimentele care conţin cel mai mult colesterol , creierul ocupă locul I , 100 de grame de creier având 3010 mg de colesterol . Pe locul al doilea este ficatul de pui cu 631 de mg la 100 de grame şi ficatul de vită cu 389 de mg de colesterol la suta de grame. Un gălbenuş de ou conţine 212 grame de colesterol.

La polul opus, alimentele cu cel mai mic conţinut de colesterol se află brânza de vaci cu 10 mg de colesterol  la suta de grame, iaurtul integral cu 29 de mg şi şunca de porc cu 53 de mg. Laptele total degresat conţine doar 4 mg de colesterol la 200 ml, în timp ce laptele parţial degresat doar 10 grame. Iaurtul integral are 33 de mg de colesterol la 200 ml, iar cel degresat doar 10.

Conţinutul de colesterol al altor alimente (la 100 de grame):

Cotlet de porc – 85 mg

Carne de vită (muşchi) – 89 mg

Carne de viţel – 135 mg

Carne de miel – 106

Carne de porc (muşchi) – 79

Carne de pui  fără piele - 85

Unt – o linguriţă de 10 g – 22 mg

Margarina – 0 mg

Ulei – 0 mg

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite