Medic: „Jogging-ul, baschetul si fotbalul sunt sporturile cu cele mai mari riscuri de accidentări primăvara“

Medic: „Jogging-ul,
baschetul si fotbalul sunt sporturile cu cele mai mari riscuri de accidentări primăvara“

Alergarea pe suprafaţă dură prin parc uzează, în timp, meniscurile şi cartilajul

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, explică riscurile practicării sporturilor în aer liber după o perioadă în care am stat mai mult în casă şi suntem nerăbdători să revenim cât mai repede la o formă de invidiat.

Ştiri pe aceeaşi temă

„După o perioadă de vreme rea în care oamenii au stat mult în casă, s-au umplut parcurile cu oameni care aleargă, copii cu bicicleta, cu rolele sau cu trotineta şi s-au intors pe teren jucătorii de fotbal, de tenis şi de baschet, ceea ce nu este deloc rău, însă trebuie ţinut cont de anumite precauţii”, afirmă dr. Ion Bogdan Codorean.

În cazul jogging-ului, adaugă acesta, se recomandă o pregătire temeinică şi alegeri potrivite în ceea ce priveşte suprafaţa de alergat şi încălţămintea.

„Alergarea pe suprafată dură prin parc uzează în timp meniscurile şi cartilajul începând de la gleznă până la nivelul şoldurilor şi poate chiar să suprasolicite coloana vertebrală. Încălţămintea trebuie să fie adecvată, lejeră, să nu îl strângă pentru a-i permite să alerge corect. Majoritatea accidentărilor care apar sunt din cauza faptului că oamenii nu ştiu să alerge. Ei trebuie să aibă un tonus muscular mai ales la picioare şi abdomen care să le permită să alerge cât doresc.”

Entorsele de gleznă apar mai des

Fotbalul, baschet-ul, tenisul, waveboard-ul sunt alte sporturi cu grad ridicat de risc de accidentări, iar cele mai frecvente care apar sunt entorsele de gleznă.

„Din fericire, entorsele de gleznă sunt şi cele mai puţin grave. Pe de altă parte, accidentările care duc la operaţie sunt: rupturile de ligamente încrucişate, rupturile de menisc, leziunile cartilajului de la nivelul genunchiului sau luxaţia de rotulă.”

În timpul efortului, pot apărea şi dispărea durerile, iar medicul ortoped recomandă un control şi un tratament adecvat pentru a se evita intervenţiile chirurgicale.

 „Ar fi bine ca şi pentru o entorsă de gleznă pe care toată lumea o consideră cea mai uşoară accidentare să se ajunga la un control. Pentru că prost tratată, poate să ducă la instabilitate sau la dureri pentru o perioadă lungă după accidentare. Cu tratament, orteză, recuperarea va fi mai rapidă şi completă”, conchide medicul.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările