Hrana care te protejează de boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vitaminele, mineralele, oligoelementele şi alte substanţe active, precum flavonele, acizii graşi, uleiurile volatile întăresc sistemul imunitar. Află în ce alimente le găseşti cu predilecţie.

Efortul fizic, stresul de fiecare zi, o alimentaţie nesănătoasă, sedentarismul, factorii nocivi de mediu, prea mult alcool sau nicotină sunt factori care ne subminează puterea de apărare a sistemului imunitar, ne fură energia vitală şi ne scad performanţele intelectuale. Totuşi, există persoane care dau dovadă de o energie de invidiat.

Pentru că, după opt sau zece ore de muncă intensă, sunt la fel de active ca la prima oră când îşi încep activitatea. Secretul lor vine tot din alimentaţie: o dietă bogată în fructe, legume şi verdeţuri.

Hreanul combate virozele

Rădăcina legumei conţine vitamina C, minerale, acizi, uleiuri volatile. Acţiunea lui de revigorare asupra organismului este de lungă durată. Acest condiment-medicament are influenţe binefăcătoare în afecţiunile care apar sau se acutizează în sezonul rece: virozele, reumatismul, astmul, guta.

Măceşele previn răcelile

Substanţele active din plante: măceşe uscate, echinacea şi cânepa câmpului  activează capacitatea de autovindecare a organismului. Aceste substanţe se pot administra şi sub formă de tincturi. Uleiurile volatile şi vitamina C din compoziţia lor stimulează forţa de apărare a organismului şi înving  răcelile. 
 
Peştele regenerează celulele

Nutriţioniştii îl apreciază drept un aliment uşor, sănătos şi un tonic de excepţie pentru creşterea imunităţii şi regenerarea celulelor, datorită conţinutului de vitamine şi de minerale, în special de vitamina D, fosfor, fier şi zinc. Se recomandă de
trei-patru ori pe săptămână, preparat la grătar sau amestecat ca ingredient de bază în salatele de crudităţi.

Spanacul, un remediu în stări de anemie

image

Preparatele din frunze de spanac contribuie la profilaxia sau la ameliorarea unor afecţiuni: de la hipertensiune şi oboseală cronică până la fortificarea organismului după boli grave. Studiile recente arată că spanacul nu trebuie să lipsească din dieta viitoarelor mămici, deoarece contribuie la dezvoltarea armonioasă a fătului. Ca depurativ, spanacul e recomandat în curele de primăvară.

Tonice pentru suprasolicitaţi

Pentru refacerea organismului obosit, preparaţi o infuzie din frunze de dafin (nu mai mult de două frunze) şi coaja uscată a unei portocale. Lăsaţi ingredientele la infuzat (într-o cană de 250 ml cu apă clocotită). Adăugaţi miere de albine şi, dacă vreţi, suc de lămâie.

Beţi ceaiul pe parcursul unei zile. Un amestec imunostimulator, gustos şi întăritor cu acţiune expectorantă se poate prepara din 25 g măceşe, 25 g flori de tei, 15 g coji de portocale, 15 g flori de soc. O lingură din acest amestec se infuzează  timp de 10 minute. Se beau câte două-trei căni de ceai pe zi.

Sistemul imunitar distruge intruşii

Sistemul imunitar are rolul să distrugă agenţii patogeni, precum virusurile şi bacteriile. Când un „intrus” de acest fel pătrunde în organismul nostru, sistemul imunitar produce anticorpi speciali împotriva lui. Deseori, virusurile îşi modifică structura făcând mai dificilă misiunea sistemului imunitar. La fiecare nouă infecţie, „protectorul” nostru trebuie să producă noi anticorpi. Când acesta este slăbit, nu mai face faţă solicitărilor şi boala învinge.

Specialistul nostru

Livia Nena, biolog nutriţionist Bio Nutriliv

Pentru a creşte sistemul imunitar este nevoie de un aport adecvat de vitamine şi de minerale. Nici o altă categorie de elemente nu au un aport mai mare în fortificarea sistemului imunitar decât o fac vitaminele şi mineralele. Sfatul este să beneficiaţi de ele în starea lor naturală, adică să consumaţi multe legume şi fructe.

Iată trei vitamine de bază în întărirea sistemului imunitar: vitamina A (zarzavaturi de culoare portocalie, galbenă sau verde, căpşuni, caise, piersici); vitamina C (citrice, fructe de pădure, varză, ardei gras, pătrunjel, cartof); vitamina E (cereale integrale, germeni de grâu, soia, nuci, verdeţuri, spanac, varză de Bruxelles). Foarte importante pentru sistemul nostru imunitar sunt şi mineralele, precum seleniul (se găseşte în alimente de origine marină, ceapă, roşii, broccoli, ficat, germeni grâu) şi zincul (carne, ficat, stridii, drojdie de bere, seminţe de dovleac, ouă, lapte, muştar boabe).



Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite