Amidonul poate fi şi sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coacerea şi răcirea cartofilor face ca amidonul digerabil să se transforme prin procesul numit retrogradare în amidon rezistent.
Coacerea şi răcirea cartofilor face ca amidonul digerabil să se transforme prin procesul numit retrogradare în amidon rezistent.

Renunţarea la carbohidraţi, implicit la amidon, poate să ducă la topirea grăsimilor şi la scăderea apetitului, darm pe termen lung, poate provoca probleme de sănătate.

Amidonul este un tip de carbohidrat, alături de fibre şi zaharuri. În timp ce multe diete de slăbire sugerează restricţionarea consumului de amidon, acesta nu îngraşă. Multe alimente amidonoase sunt hrănitoare. În lipsa lor, oxigenul ajunge cu o mai mare greutate la ţesuturi şi au de suferit inima, ficatul, rinichii.

Carbohidraţii simpli sunt transformaţi de corp în grăsime pe care o depozitează. Spre deosebire de aceştia, cei complecşi, categorie în care se găseşte şi amidonul, sunt absorbiţi lent şi-ţi dau energie. Prin urmare, nu elimina cu totul alimentele care conţin carbohidraţi, ci înlocuieşte-le cu unele bune, cum sunt cele care îţi aduc un plus de carbohidraţi complecşi, ca leguminoasele.

Cel uşor digerabil creşte glicemia

În compoziţia amidonului intră 2 substanţe: amilopectina şi amiloza. Alimentele bogate în amilopectină au un indice glicemic mai mare decât cele cu un conţinut ridicat de amiloză. Dacă acestea sunt prăjite, nivelul de amiloză va scădea mai mult, favorizează îngrăşarea şi nu sunt permise în dieta de slăbit, nicidecum în regimul diabeticilor şi hipertensivilor.

Atuurile amidonului rezistent

După cum indică şi denumirea acestui tip de amidon, acesta rezistă pe parcursul procesului de digestie, dar fără a fi inutil, deoarece hrăneşte bacteriile bune ale intestinului, în special pe cele din zona colonului, stimulează absorbţia mineralelor, accelerează metabolismul şi reduce nivelul glucozei din sânge. Nu este absorbit în întregime de organism, la nivelul intestinului subţire, dar susţine asimiliarea substanţelor nutritive din alimente. Din acest motiv alimentele care conţin amidon rezistent reduc apetitul culinar şi permit scăderea în greutate.

Află pe Clicksanatate.ro surse bune de amidon!

Ai hepatită? Iată dieta ta!

Cum îţi influenţează dieta echilibrul hormonal

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite