10 aliaţi în lupta cu colesterolul
0Cu o alimentaţie potrivită, nivelul colesterolului „rău” poate fi ţinut sub control. Află ce trebuie să mănânci ca să îţi protejezi vasele sanguine de nocivele depuneri de grăsime.
Mănâncă legume şi fructe cât mai des!
Toate legumele şi fructele au efect de reducere a colesterolului, de aceea ar trebui să le mâncăm cât mai des.
Legumele şi fructele conţin fibre alimentare solubile, care împiedică asimilarea grăsimilor. Cea mai mare cantitate de fibre se găseşte în prune, în mere, pere, căpşuni şi în fasolea uscată.
1 Cerealele integrale
În fiecare dimineaţă, la micul dejun, ar trebui să mănânci un bol de cereale, dacă nivelul colesterolului „rău" (LDL) este crescut. Au un conţinut bogat în fibre solubile, care împiedică absorbţia colesterolului la nivelul intestinelor.
2 Peştele
În special peştele gras oceanic (hering, macrou, somon, ton) conţine acizi graşi Omega 3, renumiţi pentru efectul lor de reducere a colesterolului „rău". Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm peşte de cel puţin două ori pe săptămână.
3 Nucile şi migdalele
Mâncând o mână de nuci sau de migdale zilnic (cam 40 de grame) putem reduce considerabil riscul de boli cardiovasculare, potrivit nutriţioniştilor. Efectul se datorează acizilor graşi Omega 3 din compoziţie.
4 Uleiul de măsline
Conţine din belşug antioxidanţi care scad nivelul colesterolului „rău", fără a modifica însă nivelul celui bun. Efectul este mai puternic dacă uleiul este extravirgin, dar se poate folosi şi uleiul de măsline obişnuit.
5 Usturoiul
Câţiva căţei de usturoi pe zi nu doar că stimulează imunitatea, dar scad şi nivelul colesterolului „rău" şi îl cresc pe cel al colesterolului „bun", HDL. Această proprietate se datorează alicinei, un compus de sulf care dă mirosul specific usturoiului.
6 Soia
Un studiu publicat recent susţine că un consum regulat de soia poate reduce cu până la 9 la sută nivelul colesterolului „rău". Condiţia este să nu o gătim, pentru că îşi pierde această calitate dacă este expusă unor temperaturi înalte. Proteinele din soia stimulează activitatea unor enzime care descompun colesterolul.
7 Strugurii roşii
Deşi nu este sezonul cel mai potrivit pentru a mânca struguri, este bine să ştii că nu ar trebui să îi ocoleşti când suntem în sezonul lor. Efectul de dizolvare a colesterolului se datorează unui antioxidant numit resveratrol. El elimină şi depunerile de pe pereţii vaselor sanguine.
8 Afinele
Cercetătorii Departamentului de Agricultură din SUA au identificat în afine un antioxidant numit pterostilben care, în studiile de laborator, a avut o acţiune similară medicamentelor indicate în hipercolesterolemie.
9 Roşiile
Licopenul din roşii previne formarea plăcilor de aterom pe vasele sanguine, care stau la originea bolilor cardiovasculare. Companiile farmaceutice chiar au scos recent pe piaţă un supliment alimentar cu licopen, indicat celor care au hipercolesterolemie.
10 Ouăle
Deşi multe persoane cred că oul creşte nivelul colesterolului, în realitate acesta are efectul opus. Lecitina, o substanţă care se găseşte în compoziţia oului, transformă colesterolul „rău" în substanţe hidrosolubile şi ajută astfel la eliminarea lui din organism.
Dovedit
Tărâţele de ovăz pot reduce cu 11 la sută nivelul colesterolului „rău".
Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist
Alimentele bogate în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 au proprietatea de a reduce nivelul colesterolului. Acestea nu trebuie să lipsească din dieta noastră zilnică. Nucile, uleiul de nuci, de rapiţă, de măsline, somonul, macroul, heringul şi sardinele sunt bogate în Omega 3.
Uleiul din sâmburi de struguri, uleiul de floarea-soarelui, uleiul din coajă de orez, grâu şi din soia conţin acizi graşi Omega 6. Aceştia sunt acizi graşi esenţiali, pe care organismul nostru nu îi produce.
Ei îmbunătăţesc activitatea cardiovasculară prin diminuarea nivelului de colesterol şi de trigliceride, dar au şi proprietăţi antiinflamatoare şi ameliorează astmul şi rinitele alergice.