VIDEO Ambasadorul George Maior a susţinut un discurs în plenul Camerei Reprezentanţilor a statului Arizona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul George Maior
Ambasadorul George Maior

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, s-a adresat, marţi, 16 aprilie 2019, în premieră pentru un reprezentant al României, plenului Camerei Reprezentanţilor a statului Arizona. Ambasadorul George Cristian Maior a susţinut discursul în cadrul unei sesiuni speciale a Camerei Reprezentanţilor din Arizona.

După discurs, Camera Reprezentanţilor a adoptat o proclamaţie oficială în onoarea ambasadorului român, pentru devotamentul acestuia în serviciul public şi dezvoltarea relaţiilor româno-americane.

Ambasadorul George Maior a fost prezentat legislativului statului Arizona de către speaker-ul Camerei Reprezentanţilor, Russell Bowers, şi Ben Toma, membru marcant al Camerei Reprezentanţilor din Arizona, se arată într-un comunicat al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii

În discursul său, ambasadorul George Maior a mulţumit pentru onoarea acordată, de a se adresa reprezentanţilor statului Arizona. Ambasadorul român a arătat că România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite, într-o regiune dificilă, cu multe provocări, situată în flancul estic al NATO. “Să nu uităm că Peninsula Crimeea se află la mai puţin de 150 de mile de ţărmul României”, a punctat el.  

Ambasadorul României a subliniat soliditatea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite şi a cooperării pe dimensiunile politico-militară şi economică, evidenţiind importanţa sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Baza Militară Deveselu, proiect strategic ce reprezintă un adevărat exemplu de cooperare între cele două ţări. De asemenea, ambasadorul George Maior a menţionat participarea forţelor româneşti alături de cele americane în teatrele de operaţii. “România a alocat 2% din PIB pentru apărare, deoarece securitatea nu este gratuită şi înţelegem să împărţim şi cheltuielile alături de aliaţii noştri”, a afirmat ambasadorul român. 

El a arătat că parteneriatul se bazează pe valori şi interese comune, pe care România şi Statele Unite le împărtăşesc pe deplin, subliniind faptul că ţara noastră, conform sondajelor de opinie, este cea mai pro-americană ţară din Europa, românii având sentimente pozitive faţă de SUA. George Cristian Maior a precizat că dimensiunea economică şi comercială a parteneriatului s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani, mari companii americane investind în România, ceea ce arată potenţialul pe care ţara noastră îl are în acest domeniu.

Ambasadorul român a punctat şi deţinerea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, precizând faptul că ţara noastră consideră că parteneriatul dintre SUA şi UE trebuie consolidat în beneficiul ambelor părţi, fiind necesară menţinerea unui dialog transatlantic constructiv şi substanţial pe temele de interes comun.

În contextul în care România celebrează anul acesta 30 de ani de la căderea comunismului, ambasadorul George Maior a adresat mulţumiri Statelor Unite ale Americii, care au susţinut permanent aspiraţiile şi parcursul democratic al României. El a mulţumit şi pentru faptul că Statele Unite au ajutat România în procesul de trecere de la comunism la democraţie, în domenii precum libertatea şi justiţia. “Avem o zicală în România: prietenul la nevoie se cunoaşte. Cred că istoria noastră comună confirmă această filosofie”, a afirmat ambasadorul român.

Nu în ultimul rând, ambasadorul României a ţinut să îi aducă un omagiu regretatului senator de Arizona, John McCain, pe care l-a cunoscut personal. “A fost un prieten al României, pe care a vizitat-o şi a cunoscut-o bine”, a arătat George Cristian Maior.

Ambasadorul George Cristian Maior efectuează o vizită oficială în statele Utah şi Arizona, în perioada 12-17 aprilie 2019, ocazie cu care promovează o misiune economică la care participă numeroase companii româneşti. Cu ocazia vizitelor, ambasadorul a avut o serie de întrevederi oficiale la cel mai înalt nivel cu autorităţile celor două state şi s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai mediului academic şi ai comunităţilor româneşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite