Victor Ponta: „Sunt 49% şanse să candidez la prezidenţiale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, la postul Antena 3, că şansele de a candida la funcţia supremă în stat sunt de 49%-51%, menţionând în acest sens că diferenţa, deşi mică, este de fapt „enormă”. Totodată, prim-ministrul şi-a reiterat dorinţa de a rămâne la şefia Guvernului pentru a-şi continua proiectele.

În studio, alături de premier, s-au aflat şi o parte din noii membri ai Cabinetului său. Este vorba de Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri, Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei, şi Gabriela Szabo, ministrul Sportului.

Principalele declaraţii.

Ponta: În urmă cu ceva timp mă întrebaţi dacă am o înţelegere cu Băsescu. Am răspuns că da. Vreau să-i iau locul. Singurul om politic care nu mă place, domnul Băsescu..suntem obligaţi să avem o colaborare instituţională.

Despre preşedintele Senatului.

Ponta: Funcţia de preşedinte a Senatului este a doua funcţie în stat. Chiar e o funcţie importantă pe care o obţii greu şi renunţi greu la ea, dacă îi înţelegi importanţa. Persoana care obţine funcţai trebuie să aibă nişte mandate, o experienţă politică. Din acest punct de vedere lista era destul de scurtă. Şi în PSD şi PC erau senatori care puteau ocupa această funcţie. Prima mea obligaţie este faţă de cei 5 milioane de români care au votat coaliţia. Dar am obligaţie şi faţă de restul. Domnul Antonescu a renunţat la funcţie destul de teatral.

Am trăit nouă ani într-o vreme când lucrurile erau clar tranşate. eu vreau să deschidem o perioadă în care nu suntem adversari chiar dacă nu suntem în acelaşi partid. Domnul Tăriceanu are statura politică de a fi al doilea om în stat.

V-aţi dori să fiţi preşedintele României?

La sfârşitul anului mi-aş dori să fiu prim-ministru. Eu nu m-am ferit să spun care sunt oamenii pe care i-aş vedea posibili candidaţi: domnul Isărescu, domnul Oprescu, domnul Geoană şi chiar domnul Tăriceanu. Sunt 49% şanse să candidez la prezidenţiale.

Ieri am spus că dacă aş fi preşedinte, funcţia de prim-ministru nu ar trebui deţinută de social-democraţi.Nu o să mă veţi vedea că-l voi ataca pe domnul Antonescu.

Să nu ne facem iluzii că pe vreo unul dintre noi îl iubeşte domnul Băsescu.

Despre noii miniştri

Îmi cunosc atât de bine colegii, încât atunci când am cerut sprijinul, deşi l-am obţinut, să nu credeţi că nu am văzut o nemulţumire.

Cu Gabriela Szabo am discutat cinci minute.Domnul Nicolescu îmi spunea cât de important este ca România să-şi folosească potenţialul în domeniul Energiei. I-am spus: Foarte bine. Vino aici.

Ioana Petrescu este prima femeie ministru de Finanţe.

Acceptarea noului guvern de către preşedinte a fost influenţată de semnale externe

Evident că dorinţa domnului Băsescu era ca eu să nu mai fiu prim-ministru, dar nu i s-a împlinit această dorinţă. Realitatea a fost foarte clar exprimată în Parlament şi toate semnalele interne şi internaţionale erau foarte clare. Evident că au fost şi semnale internaţionale, oficiale, nu publice, acelea că, într-o ţară democratică, dacă ai votul cerut de Constituţie în Parlament, trebuie să laşi acel Guvern.

Despre mărirea pensiilor 

Avem în strategia fiscal bugetară păstrarea indexării pensiilor. E vorba de aplicarea legii până la urmă. Banii pe care îi dă la pensii vin tot de la oameni. Românii au muncit mai mult anul trecut. Anul acesta pe prima lună s-a înregistrat o creştere a comenziilor. Pensiile se indexează cu siguranţa, dar nu e suficient. Doamna Petrescu are tot sprijinul meu pentru proiectele sale.

Despre suţinerea pentru Tăriceanu

Nu au legătură atacurile lui Crin asupra dorinţei mele de a-l susţine pe Călin Popescu Tăriceanu. Nu cred că toate ideile bune sunt social-democrate sau liberale. Cred că trăim într-o societate complexă, în care este nevoie de soluţii venite din mai multe zone. Nu oricine putea să fie preşedintele Senatului. Este o funcţie de prestigiu, care presupune o anumită experienţă politică. Am avut de mult timp o relaţie foarte bună cu domnul Tăriceanu, pentru ca este omul pe care atunci când am devenit prim-ministru l-am intrebat cum e cu Traian Băsescu preşedinte.


Citeşte şi:

"Furnicuţele" PSD îl împing pe Ponta spre Cotroceni

Liderii PSD din teritoriu insistă ca preşedintele partidului, Victor Ponta, să candideze pentru funcţia de şef al statului.

Ponta se declară nemulţumit de sistemul de educaţie românesc şi admite pericolul generaţiei pierdute

Premierul Victor Ponta a declarat luni, în deschiderea conferinţei europene privind educaţia şi piaţa muncii pentru tineri, că nu este mulţumit de modul în care funcţionează sistemul de învăţământ din România, dar că acesta este îmbunătăţit în fiecare zi, adăugând că există riscul ca tinerii care au terminat cursurile după 2008 să fie o „generaţie pierdută” dacă statele UE nu iau măsuri.

Ponta: Alegerile pentru posturile vacante de parlamentari sau primari, odată cu europarlamentarele

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că alegerile pentru posturile vacantate de primari sau de parlamentari se vor desfăşura odată cu europarlamentarele, la 25 mai.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite