Victor Ponta, pentru The Times: „Românii nu emigrează pentru beneficii sociale, ci pentru condiţiile de muncă şi de educaţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta                                                                                             FOTO: Adevărul
Victor Ponta                                                                                             FOTO: Adevărul

Premierul Victor Ponta, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei britanice „The Times”, că românii aleg să emigreze în ţările occidentale, fiind atraşi de condiţiile de muncă şi de educaţie, nu de beneficiile şi de ajutoarele sociale, aşa cum s-a speculat în presa britanică.

„Majoritatea oamenilor nu au de gând să meargă în Marea Britanie, Germania sau Franţa pentru beneficiile sociale; ei vor să meargă pentru educaţie, pentru schimburi culturale, pentru locuri de muncă mai bine plătite. Este doar o prejudecată să se creadă că românii vor merge în Marea Britanie pentru beneficii sociale”, a declarat Victor Ponta pentru The Times.

Victor Ponta a adăugat că recesiunea prelungită, creşterea şomajului şi a tensiunilor sociale sunt factorii care au influenţat ostilitatea faţă de fenomenul migraţiei. El consideră că politicienii caută vinovaţi în exterior pentru a justifica problemele propriilor state, alimentând astfel o prejudecată în legătură cu românii.

„Întotdeauna în istorie când economia se confruntă cu probleme apare această formă de protecţionism. Din cauza campaniilor politice, este mult mai simplu să învinovăţeşti pe cineva din exterior decât să oferi soluţii. Cred în continuare că această abordare nu va deveni o abordare politică majoră a problemei”, a declarat premierul jurnaliştilor britanici.

Premierul a dat asigurări în legătură cu o eventuală înăsprire a legislaţiei privind imigraţia, însă a menţionat că România va adopta o astfel de măsură cu condiţia ca aceasta să se aplice tuturor statelor, fără ca românii să fie discriminaţi. Victor Ponta a făcut referire la un sondaj recent realizat de către BBC,  în care se arată că doar un procent din românii intervievaţi au intenţia de a căuta un loc de muncă în Marea Britanie în 2013 sau 2014. Pentru vecinii Bulgari, acelaşi sondaj a indicat un procent mai mare, de 4,2 %.

„Toţi liderii europeni – inclusiv eu – trebuie să înţelegem această puternică presiune în direcţia reformării instituţiilor europene. Cel mai bun mod de a încuraja revenirea românilor în propria ţară este de a continua procesul de sprijinire a creşterii economice şi de creştere a salariilor, de a oferi perspective clare de dezvoltare profesională pentru angajaţii de aici, de a oferi şansa unei educaţii mai bune”, a declarat Victor Ponta.

Victor Ponta  a subliniat că susţine procesul de continuare a integrarării României în structurile euro-atlantice şi a făcut referire la aderarea ţării noastre la zona euro în 2019 sau 2020, ca „ţintă rezonabilă” şi consecinţă a reformării sectorului public.
Victor Ponta a exprimat îngrijorarea sa în legătură cu euroscepticismul care a luat amploare atât în Marea Britanie, cât şi în alte state membre ale UE.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite