Transparency International: Europarlamentarul Cristian Bușoi și-a declarat vizita plătită în Qatar după aproximativ 3 ani

0
Publicat:

O analiză a Transparency International arată că Cristian Bușoi și-a declarat vizita în Qatar cu o întârziere de aproximativ trei ani. Alți 52 de eurodeputați au încălcat regulile oficiale ale Parlamentului European, declarându-și cu întârziere vizitele plătite de terți.

Cristian Bușoi, europarlamentar PNL FOTO: Mediafax
Cristian Bușoi, europarlamentar PNL FOTO: Mediafax

Scandalului Qatargate, care a zguduit Parlamentul European la finalul anului trecut, a pus în atenție relația dintre țările terțe și europarlamentari. O analiză a Transparency International arată că, în total, 53 de eurodeputați și-au declarat cu întârziere vizitele plătite de terți.

În urma scandalului, eurodeputații s-au grăbit să publice declarațiile cu privire la participarea acestora la evenimente plătite de terți. Potrivit sursei citate, în anul 2013, în Parlamentul European, a fost introdusă o regulă în codul de conduită al deputaților europeni prin care aceștia trebuie să declare fiecare eveniment organizat de o terță parte în care cheltuielile lor au fost plătite sau rambursate de o terță parte.

Regula arată că europarlamentarii trebuie să declare aceste vizite nu mai târziu de ultima zi a lunii următoare ultimei zile de participare la eveniment.

Transparency International a analizat toate declarațiile privind evenimentele plătite de terți, depuse de deputații europeni de la începutul actualei legislaturi și până în prezent. Potrivit datelor, dintr-un total de 321 de declarații depuse în trei ani jumătate, nu mai puțin de 103 declarații au fost depuse după scandalul Qatergate.

Cristian Bușoi, întârziere de 1.035 de zile

Europarlamentarul PNL și-a declarat pe site-ul Parlamentului European vizita în Qatar de pe 18.02.2020, plătită de autoritățile din Doha, cu o întârziere de 1.035, potrivit Transparency International.

Cristian Bușoi a depus declarație în urma scandalului Qatergate, încălcând astfel regula stabilită de Parlamentul European. 

De asemenea, europarlamentarul liberal a mai efectuat o deplasare în Norvegia, pe care a declarat-o cu o întârziere de 223 de zile.

Libertatea a arătat, în luna decembrie a anului trecut, că europarlamentarul Bușoi a mers într-o vizită la Doha, pe banii statului Qatar. 

Potrivit sursei citate, eurodeputatul român a afirmat că a participat la „Conferința Internațională Social Media: provocări, promovarea libertăților și protejarea activiștilor, organizată de Comitetul Național pentru Drepturile Omului Qatar – NHRC”, în februarie, 2020, însă a subliniat că nu crede că acest lucru reprezintă o problemă, justificând că dacă ar fi avut ceva de decis în legătură cu Qatar, s-ar fi abținut. Potrivit publicației, la aceeași vizită a participat și euroaleasa Greciei, Eva Kaili.  

„Am fost în Qatar, dar nu ca membru în grupul de prietenie dintre Legislativul European și Qatar. Vreau să fiu clar cu acest lucru”, a susținut Bușoi, afirmând că nu a existat o vizită a comisiei de prietenie din Legislativul European. „Cum n-a fost o deplasare oficială a Parlamentului, au plătit cei din Qatar”, a mai afirmat euroalesul, la acea vreme, potrivit sursei citate.

Alți doi eurodeputați români pe lista Transparency International

Analiza arată și că europarlamentarul român Alin Mituța de la Renew și-a declarat o deplasare în Italia cu o întârziere de 108 zile.

De asemenea, pe lista apare și eurodeputata Corina Crețu. Aceasta și-a declarat o deplasare în Georgia, cu o întârziere de 74 de zile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite