Traian Băsescu: E alegerea noastră dacă vrem să fim conduși de Antonescu când nu doarme și de Ponta când nu scrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că premierul Ponta și președintele interimar Crin Antonescu ar trebui să își asume responsabilitatea pentru deprecierea leului din ultima perioadă și pentru izolarea României în cadrul UE.

Este evident că USL, președintele interimar, premierul au intrat într-o fundătură. O fundătură în care a intrat și România. În câteva luni au reușit să aducă România la un nivel de credibilitate foarte scăzut. Nu sunt capabili să redreseze situația și cadrul legal astfel încât să funcționeze legal instituțiile.

Le-au mai rămas (lui Ponta și Antonescu - n.r.) minciuna și naționalismul. Acesta este cel mai mare păcat pe care îl fac împotriva intereselor românilor.

Minciuna a fost o armă cu care au ajuns să dețină puterea. I-au păcălit pe români că ei au soluții, că știu ce au de făcut și că ar respecta legea. În ultimele zece zile au reușit să devină puterea care a făcut cele mai nepermise încălcări constituționale din toate țările UE și să coboare standardele României sub ce este permis în Europa și să dea cu piciorul în eforturile de integrare a României în Europa. A fost un proces greu și care, pe măsură ce a evoluat, a făcut din România un stat credibil în Europa.

Singura lor miză este puterea absolută și nu guvernarea în favoarea românilor. Au reușit să aducă România la nivelul de credibilitate de la începutul anilor 90.

Astăzi încearcă să arunce vina pe mine sau pe Monica Macovei, deși niciunul dintre noi nu i-a pus să treacă la dezmembrarea statului de drept și la nerespectarea Constituției. Dacă mai au vreo șansă cu minciuna, aceasta ar trebui să îi facă pe români și pe europeni să vadă România altfel. Dar nu poți să faci asta, când în 3 zile este decapitată șefia statului român. Actuala Putere vrea să fie crezută pe vorbe când aceasta este contrazisă de fapte.

Naționalismul propagat de preșdintele interimar și de alți politicieni din USL este un concept care nu are cum să funcționeze în UE. Ei nu înțeleg că UE este o poveste despre democrație și valori. Respectarea perceptelor civilizate, a valorilor democratice, înseamnă pentru România repsect, drept la liberă circulație, drept la muncă în state ale UE, bani pentru infrastructură, bani pentru Mediu și subvenții pentru agricultură.

Vom găsi indivizi care mai cred că naționalismul mai este tolerat în interiorul UE, dar când, țâfnos, vrei să le spui românilor:

„Să nu ne spună nouă Bruxelles-ul ce e de făcut".

Bruxelles-ul nu ne obligă la nimic, e alegerea noastră dacă vrem să le fim parteneri sau vrem să ne întoarcem înapoi conduși de inegalabilă înțelepciune de Antonescu când nu doarme și de Ponta când nu scrie, astfel încât vom pierde foarte curând dreptul de a fi tratați cu respect de țările UE.

România a intrat într-un rapid proces de izolare. Românii au nevoie de liberă circulație, românii au nevoie de bani pentru infrastructură și de investiții străine și de un leu stabil.

Deprecierea leului din primele zile este exact semnalul pe care ar trebui să îl primească acești oameni este că ceva e în neregulă. Oamenii de afaceri au renunțat să mai investească în România.

Astăzi românii simt efectele guvernării Ponta-Antonescu prin deprecierea leului, mâine prin izolare. Îi cer președintelui interimar și premierului să își asume responsabilitatea pentru răul pe care l-au făcut României. Este datoria lor, așa cum eu am făcut-o în ultimii 8 ani, mi-am asumat alături de Guverne, toată responsabilitatea măsurilor luate.

Le cer să își asume și ei responsabilitatea pentru ceea ce au făcut prin șubrezirea instituțiilor statului și să își asume responsabilitatea pentru izolarea României.

Mă îndoiesc că au curajul să spună că își recunosc responsabilitatea pentru izolare, aș vrea măcar să își asume responsabilitatea pentru deprecierea leului.

Acești oameni vor merge până la capăt cu minciuna, până la capăt cu decredibilizarea statului. Aș vrea să le aduc aminte un singur lucru:

Am câștigat alegerile spunând că joc totul pe o singură carte, Constituția.

Acesta este singurul nostru reper fundamental. Este reperul după care ne conducem și ziua de azi și ziua de mâine până când vom avea tăria și forța să o facem mai bună. Le cer premierului și președintelui interimar să nu îmi reproșeze că mă folosesc de Constituția României. Cei care conduc țara au obligația să doarmă cu Constituția sub cap și să o aibă întotdeauna în cap și să fie mereu în spiritul ei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite