Stelian Ion face apel la CSM pentru a apăra independenţa justiţiei în cazul dosarului „10 august”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Ion, ministrul Justiţiei. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Stelian Ion, ministrul Justiţiei. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să ia o poziţie privind apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în dosarul „10 august”.

„Am o solicitare de apărare a independenţei, libertăţii, imparţialităţi sistemului judiciar în ansamblul său legat de o percepţie care se conturează în spaţiul pubic vizând suspiciuni de lipsa unei anchete efective, astfel cum a fost definită prin jurisprudenţa CEDO în dosarul generic denumit "10 august". Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuţii din spaţiul public şi să aibă o reacţie, bineînţeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepţie poate afecta reputaţia întregului sistem judiciar în ansamblul său şi nu este corect şi nu este de dorit să se întâmple acest lucru", a declarat Stelian Ion în cadrul şedinţei de plen a CSM, informează Agerpres.

Ministrul Justiţiei a adăugat că lumea aşteaptă un răspuns din partea sistemului judiciar.

„Nu mă găsesc aici pentru a critica o anumită soluţie, nu voi face aste lucru. Repet, este rolul CSM şi, eventual, al Inspecţiei Judiciare să facă anumite verificări, dacă veţi aprecia şi dumneavoastră acest lucru. Sunt chestiuni legate în principal de dreptul la apărare din perspectiva persoanelor vătămate, audierea acestora. Trebuie să se facă verificări sub acest aspect", a spus acesta.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a condamnat, miercuri, „derapajele" de limbaj din spaţiul public în urma deciziei Tribunalului Bucureşti prin care s-a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august", apreciind că afirmaţiile acestea reprezintă „un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului". 

PoliticăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite