Siegfried Mureşan şi Manfred Weber, scrisoare către preşedinta Comisiei Europene. Ce solicită liderii PPE pe tema bugetului UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, împreună cu preşedintele Grupului PPE, Manfred Weber, au transmis miercuri o scrisoare comună preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care prezintă condiţiile  PPE pentru adoptarea viitorului buget al UE şi a Planului de redresare după criza generată de pandemia de COVID-19.

Liderii Grupului PPE solicită celor doi preşedinţi ca Parlamentul European să fie implicat pe deplin în procesul de luare a deciziilor privind viitorul buget al Uniunii Europene, precum şi în crearea şi implementarea planului de redresare.

Totodată, Grupul PPE cere ca bugetul UE să cuprindă suficiente fonduri europene atât pentru redresarea economică post-COVID-19, dar şi pentru celelalte priorităţi ale Uniunii Europene, precum agricultura, politica de coeziune, combaterea schimbărilor climatice şi siguranţa cetăţeanului.

Nu în ultimul rând, Grupul PPE mai cere includerea în noul buget a Fondului European de Solidaritate împotriva Coronavirus de 50 de miliarde de euro propus de eurodeputatul Siegfried Mureşan şi adoptat de plenul Parlamentului European.

„Comisia Europeană urmează să publice în următoarele zile o nouă variantă a Bugetului Uniunii Europene 2021 - 2027. Prima propunere de buget, prezentată acum doi ani, este depăşită. Noua variantă de buget trebuie să cuprindă un fond de redresare economică după pandemia de COVID-19 şi suficiente fonduri pentru toate priorităţile vechi şi noi ale Uniunii Europene. Este nevoie de un buget robust, care să răspundă nevoilor oamenilor din fiecare colţ al Europei, din fiecare ţară, regiune şi oraş european. Este nevoie, totodată, de un fond şi un Plan de redresare după criza COVID-19 care să ţină cont de aşteptările tuturor cetăţenilor europeni. Iar instituţia care poate garanta că interesele tuturor europenilor sunt reprezentate în noul buget şi în acest plan de redresare este Parlamentul European, singura instituţie europeană formată din membri aleşi direct de cetăţenii europeni. Nimeni nu ştie mai bine ce se întâmplă în fiecare stat, regiune sau oraş european decât europarlamentarul care a fost ales direct de locuitorii acestora. De aceea, am cerut preşedintei Comisiei Europene şi preşedintelui Consiliului European să ne asigure că Parlamentul European va fi inclus în tot procesul decizional privind adoptarea noului Buget Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027, precum şi în ceea ce priveşte crearea şi implementarea noului Plan de redresare post-criza COVID-19”, a precizat Mureşan.

„Ca europarlamentar român, am datoria în faţa românilor care m-au votat să mă asigur că noul buget cuprinde suficiente fonduri europene pentru a trece peste criza COVID-19, dar şi pentru sprijinirea fermierilor români, pentru construcţia de autostrăzi şi modernizarea şcolilor, pentru îmbunătăţirea sistemului medical din România. Ca să putem reprezenta cetăţenii care ne-au votat, noi, europarlamentarii din România şi din celelalte ţări europene, trebuie să fim incluşi în procesul de luare a deciziilor, nu doar să ni se dea la aprobat nişte documente deja finalizate. De aceea, noi, Grupul PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, am transmis un mesaj clar: nu vom aproba Bugetul multianual al UE 2021 - 2027 şi nici Planul de redresare dacă nu suntem incluşi în procesul decizional”, a completat deputatul european după transmiterea scrisorii.

„Vrem să ne asigurăm că proiectul de buget multianual este unul mai bun decât cel prezentat acum doi ani şi că răspunde nevoilor actuale ale cetăţenilor europeni. De aceea, am mai transmis preşedintei Comisiei Europene şi preşedintelui Consiliului European patru condiţii ale Grupul PPE din Parlamentul European pentru a vota acest nou buget. În primul rând, vrem o finanţare adecvată a politicilor tradiţionale ale Uniunii Europene, precum Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune. Nu vom accepta tăieri de la aceste două politici cu pretextul de a finanţa alte priorităţi.

În al doilea rând, vrem o finanţare adecvată şi a noilor priorităţi europene, precum combaterea schimbărilor climatice, cercetarea şi inovarea sau siguranţa cetăţeanului. În al treilea rând, aşteptăm un Plan de redresare post-COVID-19, corelat cu Bugetul multianual al UE, care să cuprindă şi Fondul European de Solidaritate împotriva Coronavirus de 50 de miliarde de euro pe care eu l-am propus luna trecută, iar plenul Parlamentului European l-a adoptat ca poziţie oficială. Acest fond este foarte important pentru că are ca obiectiv îmbunătăţirea sistemului medical european astfel încât să fim mai bine pregătiţi în faţa unei noi crize medicale, iar cetăţenii europeni să beneficieze de condiţii medicale bune oriunde s-ar afla în Europa.  Nu în ultimul rând, cerem ca noul buget să conţină suficiente rezerve pentru ca Uniunea Europeană să poată reacţiona în cazul în care vor apărea crize neprevăzute în următorii 7 ani. Este o perioadă lungă de timp, sigur vor apărea crize neprevăzute, aşa cum au apărut şi în ultimii 7 ani. Pentru ca Uniunea Europeană să poată reacţiona, să poată ajuta, are nevoie de rezerve de bani în buget”, a conchis Siegfried Mureşan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite