Senatul a votat majorarea pensiilor militare care au fost reduse în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorii au fost de acord cu recalcularea pensiilor militarilor FOTO Adevărul
Senatorii au fost de acord cu recalcularea pensiilor militarilor FOTO Adevărul

Pensiile militarilor care au fost diminuate prin Ordonanţa 1/2011 revin la cuantumul calculat pentru decembrie 2010, a decis miercuri în unanimitate plenul Senatului.

Pensiile militarilor care au fost diminuate prin Ordonanţa 1/2011 revin la cuantumul calculat pentru decembrie 2010, a decis miercuri în unanimitate plenul Senatului prin adoptarea propunerii legislative privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Proiectul de lege este iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD şi PNL, printre care vicepremierul Gabriel Oprea şi fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu.
În expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari PNL şi PSD se arată că pentru integrarea în sistemul unitar de pensii publice, pensiile beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională prin OUG 1/2011 au fost calculate prin înmulţirea punctajului mediu anual corespunzător veniturilor realizate cu valoarea punctului de pensie. 

Potrivit iniţiatorilor, actul normativ înlătură inechităţile dintre beneficiarii ale căror venituri realizate au fost identificate şi cei cărora nu li s-au putut identifica veniturile şi menţine cuantumul pensiei avut înaintea recalculării, pentru beneficiarii ale căror pensii s-au diminuat.
Plenul a adoptat un amendament al Comisiei de apărare prin care casa de pensii sectorială va opera din oficiu sau la cerere modificările care se impun, prin decizie de revizuire.
Sumele rezultate prin aplicarea acestui act normativ se plătesc în cadrul termenului general de prescripţie, calculate de la data constatării diferenţelor, fără a se mai recupera sumele din perioada precedentă a acestei date, indiferent dacă au fost sau nu emise decizii în acest sens.
Senatorul Cristian Rădulescu a precizat că grupul PDL a votat pentru acest proiect, dar a precizat că pensiile recalculate prin Ordonanţa 1/2011 pe baza principiului contributivităţii a condus la creşterea pensiilor a 85% dintre pensionarii militari.


„Îi dorim Guvernului Ponta să găsească mijloacele financiare pentru a aduce pensiile care prin recalculare sunt mai mici la cuantumul anterior. Este un efort financiar de aproximativ 1 milion de euro lunar“, a spus Rădulescu.
Proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Potrivit actului normativ, adoptat de Senat, măsura de majorare a pensiilor militare la nivelul din 2010 ar urma să fie aplicată din luna următoare intrării în vigoare a legii, cu toate că Guvernul a susţinut ca dată de intrare în vigoare 1 ianuarie 2014.

Pentru a putea beneficia de majorarea pensiilor, militarii care au înregistrat o reducere a acestor venituri trebuie să adreseze Casei de Pensii o solicitare pentru emiterea unei decizii de revizuire.

Proiectul de lege urmează să fie discutat de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

PoliticăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite