Cum arată noua conducere a Parlamentului. Fost lider al echipei Orban, votat vicepreşedinte. Funcţii noi pentru Barna şi Drulă

0
0
Plenul Parlamentului României FOTO Mediafax
Plenul Parlamentului României FOTO Mediafax

Noua sesiune parlamentară a început cu împărţirea funcţiilor şi alegerea noilor conduceri, atât din Senat, cât şi din Camera Deputaţilor. Legislativul are o noua componenţă a conducerilor din cele două Camere. Printre cei care au prins funcţii de conducere sunt un fost lider al echipei Orban, dar şi USR-istul Dan Barna

În cazul conducerii Camerei Deputaţilor, din partea PSD au fost votaţi doi vicepreşedinţi: Suciu Vasile Daniel, instalat în funcţie odată cu formarea coaliţiei PNL-PSD şi Şerban Ciprian Constantin, în locul lui Sorin Grindeanu, ministrul al Transporturilor în prezent. 

În timp ce liberalii l-au păstrat în funcţie pe fostul ministru al Cercetării şi Digitalizării, Florin Roman, primul demisionar al Guvernului Ciucă, în urma unui scandal privind CV-ul său, conducerea USR a hotărât propunerea lui Dan Barna pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei, în locul colegei sale de partid, Cristina Prună. 

Pentru funcţia de secretari au fost votaţi: Presură Alexandra, din partea PSD, Buican Cristian, membru PNL, Lupu Andrei Răzvan, membru USR şi Ganţ Ovidiu Victor, memrbu al grupului minorităţi naţionale din Parlament. 

De asemenea, pentru funcţia de chestori au fost votaţi Mărgărit Marius, membru PSD, Tuţă George-Cristian, membru PNL, Seres Denes din partea UDMR şi Andruşceac Antonio, din partea AUR.

USR, divizat de împărţirea funcţiilor din Parlament

În cazul Senatului, funcţia de secretar general adjunct a împărţit în două membrii USR şi foştii membrii Plus, potrivit unor surse din formaţiune. Deşi conducerea USR decisese impunerea unei persoane, până la urmă funcţia a ajuns să fie ocupată de Ciprian Bucur, fost secretar general, apropiat de aripa Cioloş-Dragu, dar şi de liberali. De altfel, Bucur a fost şi ministru în Guvernul Cioloş. 

În urma alegerii, partidele au decis luni să modifice Regulamentul Senatului pentru a crea o a patra funcţie de secretar general adjunct, astfel încât să fie găsit un loc şi pentru o persoană a USR. 

Votat secretar general a fost Horaţiu Gorun, fost secretar general al Guvernului, când Florin Cîţu era premier. 

Din partea USR a fost votat şi Ion Narcis Mircescu pentru funcţia de secretar al Senatului, Iar PSD a propus-o pe Cristina Marian Stocheci pentru funcţia de chestor în Senat. 

Apropiat al lui Orban, votat de liberali

Liberalii l-au schimbat din funcţie pe Nicolae Neagu, numindu-l pe Virgil Guran în funcţia de vicepreşedinte al Senatului. Guran l-a susţinut pe Ludovic Orban penntru conducerea formaţiunii, însă nu a ales să plece la Forţa Dreptei cu fostul său preşedinte. 

Şi la nivel de comisii au avut loc unele schimbări. De exemplu, USR a negociat şi a reuşit să-l impună pe Cătălin Drulă preşedinte al Comisiei de transporturi din Camera Deputaţilor.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite