S-a întors roata. PSD ia fața PNL. Vizibilitatea miniștrilor, dominată de demnitari social-democrați în luna ianuarie

0
Publicat:

Topul vizibilității miniștrilor din Guvernul Ciolacu în mass media este dominat de social-democrați, pe primul loc în luna ianuarie fiind ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în timp ce primul demnitar liberal este doar pe locul al treilea.

Miniștrii PSD au fost mai prezenții în mass media în luna ianuarie FOTO Guvernul României
Miniștrii PSD au fost mai prezenții în mass media în luna ianuarie FOTO Guvernul României

În perioada monitorizată de mediaTRUST, între 1 și 31 ianuarie 2024, miniștrii PSD au obținut cel mai mare număr de mențiuni în mass-media, înregistrând un total de 30.210 de materiale jurnalistice. În schimb, miniștrii PNL au fost menționați în 26.511 materiale în mass-media.

Clasamentul general al celor mai mediatizați miniștri în prima lună a anului 2024 este deschis de Florin Barbu, ministrul Agriculturii. Demnitarul a fost menționat în 9.073 de materiale în presa din țară. Momentul de vârf al expunerii mediatice a fost atins pe 15 ianuarie, pe fondul protestelor fermierilor și transportatorilor. În aceeași zi, premierul Marcel Ciolacu a participat la o întâlnire de lucru împreună cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, precum și cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

În luna ianuarie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a situat pe locul al doilea în clasamentul general al celor mai mediatizați miniștri ai Cabinetului Ciolacu. A fost menționat de 6.924 de ori în presă, cu două momente de vârf, în data de 15 și 16 ianuarie, când peste 1.400 de articole au fost publicate în diverse surse de știri. Această creștere semnificativă a acoperirii mediatice a coincis cu transportatorii şi fermierii care au continuat protestele perturbând traficul la porţile Capitalei, nemulțumirile vizând accizele mari la motorină, preţurile RCA, prețul cerealelor și schimbările legislative apărute de la 1 ianuarie.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, se află pe locul trei în ceea ce privește vizibilitatea mediatică, cu un total de 5.826 de articole jurnalistice în presă. Momentul de vârf al expunerii ministrului finanțelor a fost înregistrat la data de 18 ianuarie, în principal ca urmare a declarațiilor sale referitoare la recalcularea pensiilor. Aceasta a afirmat că recalcularea pensiilor este prevăzută în bugetul pentru anul 2024 și a negat posibilitatea neplății acestor recalculări.

Cine mai prinde top 10

Alexandru Rafila (Sănătate) înregistrează 5.150 mențiuni în perioada analizată, Sebastian Burduja (Energie) este în top cu 3.919 materiale în care a fost monitorizat, iar Ligia Deca (Educație) este pe poziția 6 cu 3.583 de materiale, urmată de Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, menționat în 3.173 de materiale. Alina Gorghiu, ministra Justiției, este pe 8, menționată în 3.071 de materiale. Mircea Fechet are 2.415 materiale în care a fost menționat, iar top 10 este completat de Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii și solidarității sociale, care a atras atenția în 2.391 de materiale jurnalistice. 

În clasamentul mediatizării membrilor Cabinetului Ciolacu în luna ianuarie, Luminița Odobescu, ministra Afacerilor Externe, ocupă locul 11, fiind menționată în 2.087 de materiale jurnalistice. Vârful vizibilității a fost determinat în principal de declarația ministrului că România este deja în Schengen, iar portul Constanţa va fi mult mai mult pus în evidenţă chiar dacă mai este încă un pas de făcut, respectiv ridicarea controalelor la frontiera terestră. Urmează Raluca Turcan, ministra Culturii, menționată în 1.831 de articole în presa scrisă, radio, TV, online și social media.

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, ocupă locul 13 în luna ianuarie, cu 1.803 materiale în care a fost menționat. Momentul de vârf al vizibilității a avut loc pe 22 ianuarie, odată cu declarațiile ministrului referitoare la faptul că prima tranșă din acest an pentru voucherele sociale va fi acordată în a doua jumătate a lunii februarie, fiind necesară o actualizare a bazei de date în condițiile în care a crescut la 2.000 de lei venitul pe care trebuie să-l aibă o persoană eligibilă.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, este pe 14, menționat în 1.577 de materiale. Bogdan Ivan, ministrul cercetării Digitalizării, a fost menționat în 1.458 de articole, iar pe locul 16 se poziționează Radu Oprea, ministrul Economiei, cu 1.438 de materiale în care a fost menționat.

Codașii

În luna ianuarie, doi dintre cei mai puțin mediatizați miniștri au fost Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, menționat în 606 de articole jurnalistice și Natalia Intotero, ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu 396 de materiale jurnalistice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite