„Rabla pentru becuri”, în analiza Coaliției. Ciolacu: Nu e un lucru rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele PSD a anunțat că e este în analiza Coaliției dacă în programul „Rabla pentru electrocasnice” să fie introdusă și componenta de becuri, pentru a încuraja schimbarea acestora cu unele cu un consum mai mic.

Ciolacu vorbește de extinderea programului „Rabla pentru electrocasnice” FOTO Mediafax
Ciolacu vorbește de extinderea programului „Rabla pentru electrocasnice” FOTO Mediafax

Din fonduri europene, ştiţi că avem acel program rabla la electrocasnice. Din punctul meu de vedere, acolo este consumul cel mai mare într-o gospodărie - la maşina de spălat... Se caută tehnic cum să se încadreze, nu e un program separat pentru becuri. Din fonduri europene, noi avem acces, România, la aceste proiecte de schimbare a electrocasnicelor, să fie un consum mai mic, a becurilor, mai nou, dacă sunt o prioritate. Am cerut şi eu să vedem exact cât reprezintă consumul becurilor într-o gospodărie. Totuşi, când luăm decizii, să avem toate informaţiile", a spus liderul PSD.

Președintele social-democrat a adăugat că după ce se vor lămuri cât reprezintă consumul becurilor într-o gospodărie, liderii coaliţiei vor decide dacă le introduc sau nu în programul „Rabla pentru electrocasnice".

Economisire de energie

Nu e un lucru rău să venim cu becuri cu led, dimpotrivă, e un lucru bun, dar să vedem cum îl încadrăm - nu pe efortul bugetar intern, avem acest program deja aprobat de către Comisie - să îl extindem şi pentru acest domeniu. Mi-ar plăcea mult să luăm becuri româneşti. Ne uitam aseară şi noi, cred că sunt cele mai ieftine. Erau vreo 16 lei, nu? 12 lei", a afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă vor fi înlocuite becurile şi în Palatul Parlamentului, Ciolacu a precizat: „După cum bine ştiţi, nu mă ocup chiar să cumpăr şi becurile din Parlament, dar dacă este nevoie, o să mă implic. Categoric vom accesa, în cazul în care se pot accesa astfel de fonduri".

La Senat, șefa interimară a instituției, Alina Gorghiu, a anunțat că deja au fost luate măsuri, pentru a face economie.

A trebuit să luăm măsuri pentru eficientizarea energetică. Consumăm ca un mic orășel aici în Parlament. Una dintre măsuri - panourile fotovoltaice. Este vorba de un proiect pe care dorim să îl implementăm cât se poate de repede. În ultimele șase luni am înlocuit becurile vechi cu surse tip LED în proporție de 98% în Senatul României. Vom solicita Camerei Deputaților ca iluminatul exterior și arhitectural al Parlamentului să presupună o reducere a perioadei de funcționare. Avem foarte multe candelabre, vor fi aprinse mai rar în perioada care urmează. Calculatoarele vor funcționa, se vor închide în anumite intervale orare în funcție de fluxurile de lucru”, a afirmat președinta interimară a Senatului.

Guvernul pregătește măsuri

Guvernul Ciucă ia în calcul lansarea unui program prin care cetățenii și companiile vor primi subvenții pentru a-și înlocui vechile becuri cu filament, mari consumatoare de energie, cu becuri led, au precizat surse din Executiv pentru „Adevărul”. De altfel, la nivel de ministere deja au început demersurile de schimbare a becurilor, dar și pentru a reduce folosirea surselor de încălzire, astfel încât să poată fi făcute economii. Inclusiv unele instituții de stat, cum sunt universitățile, deja au anunțat studenții că va fi preferat sistemul online până spre primăvară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite