PSD-iștii, zid în jurul lui Ciolacu. Liberalii, acuzați că atacă premierul din „gelozie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Continuă atacurile dintre PSD și PNL pe tema reducerii de cheltuieli bugetare și a deficitului bugetar.  PSD-istul Gabriel Zetea susține că atacurile celor din PNL sunt cauzate de gelozie pentru că Ciolacu „a reușit într-o lună ce nu au reușit trei premieri PNL în 4 ani”.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos

„Dragi prieteni, cred, sincer, că atacurile virulente ale liderilor PNL la adresa premierului Ciolacu sunt cauzate de un profund sentiment de GELOZIE. Da, gelozie, pentru că Marcel Ciolacu a reușit într-o lună de zile, ce nu au reușit trei premieri PNL în 4 ani de zile (2019 – 2023)”, susține Gabriel Zetea, într-o postare pe Facebook.

Deputatul PSD susține că „PNL a promis un sistem bugetar suplu, a promis o reformare a instituțiilor statului. 4 ani de zile nu au făcut NIMIC” și a precizat că reforma sistemului bugetar trebuie să înceapă „acum, nu la anul, după alegeri”.

Gabriel Zetea a precizat că inflația a apărut în timpul guvernării PNL „după liberalizarea haotică a prețului la carburanți și energie care a adus la creșterea prețurilor la alimente” și susține că premierul Ciolacu „a reușit, în doar două săptămâni să discute cu procesatorii, distribuitorii și retailerii pentru a se reduce prețul la raft la un număr considerabil de alimente de bază”.

Social democratul a adăugat și faptul că premierul Ciolacu a dispus măsuri împotriva miniștrilor PSD asupra cărora au planat suspiciuni de integritate, în timp ce „miniștrilor plagiatori (..) nu li s-a întâmplat nimic”.

Totodată, Zetea a subliniat că PNL a promis în 2019 că va eliminat pensiile speciale și că premierul Ciolacu este cel care „a promovat deja o lege pentru reforma pensiilor speciale, iar Parlamentul se va întruni în sesiune extraordinară pentru ca legea să fie în acord cu decizia CCR și cu cerințele din PNRR”.

Deputatul PSD susține că reforma sistemului bugetar va fi implementată, indiferent de „frustrările peneliștilor”.

„Indiferent de frustrările peneliștilor, reforma sistemului bugetar va fi implementată! ACUM! Cu toate măsurile care cuprind comasări și reorganizări ale instituțiilor, regiilor și companiilor de stat, cu reducerea numărului de posturi și a veniturilor în surplus. Reforma statului trebuie să fie profundă și ireversibilă și sunt prevăzute peste 50 de măsuri care se vor lua pentru a reduce cheltuielile statului, pentru că nu putem discuta despre nicio consolidare fiscală, până când statul nu își reduce cheltuielile”, a precizat Gabriel Zetea.

Ce spune șeful PSD Sector 1

Petre Florin Manole, președintele PSD Sector 1, susține că pentru Ludovic Orban și Florin Cîțu bugetul țării a reprezentat „o mare roată de cașcaval la care, la propriu și figurat, au săpat găuri tot mai adânci și mai largi”.

„Anii 2020 și 2021 au fost pentru toată lumea anii pandemiei, însă pentru ei a fost doar debandadă și furt: peste 100 de dosare penale pentru achizițiile din pandemie, peste 1 miliard de lei - achiziții fără nicio regulă doar la UNIFARM, 500 milioane de lei dați pe produse care erau atât de "urgent necesare" că au expirat în depozite, 80.000.000 de doze de vaccin, cumpărate pentru o populație de 3 ori mai mică, și care nu se știe nici cât au costat, e "confidențial", susține acesta, într-o postare pe Facebook.

Social democratul a punctat că cele prezentate „sunt numai vârful icebergului” și a precizat că „nu vom înceta să aflăm tot mai multe nereguli din acei ani”.

„Și de la acoliții acestor doi gropari ai bugetului auzim astăzi dileme despre finanțe, scenarii despre soluții, când ei sunt cei care au generat problemele!! Cine te crezi tu, Sighiartău, când ne spui că ai stat curat între doi tâlhari? Cum să vă imaginați vreunul că oamenii vă cred că ați picat ieri în lumea asta, că nici usturoi nu ați mâncat, nici gura nu vă miroase”, a afirmat Petre Florin Manole.

Negrescu: După ce dreapta distruge, stânga repară din nou

Europarlamentarul PSD susține, într-o postare pe Facebook, că după ce dreapta distruge, stânga repară din nou.

„După ce dreapta distruge, stânga repară din nou. La finalul zilei, cineva trebuie să dea dovadă de responsabilitate, chiar și când este greu. Cei care acum atacă populist, nu au de fapt nicio soluție reală”, este de părere Victor Negrescu.

Oficialul PSD a precizat că „la finalul lui 2019, Guvernul PNL-Orban nu a aplicat măsurile stabilite cu Comisia Europeană de consolidare fiscală și a depășit deficitul bugetar conducând țara în zona de supraveghere fiscală prin procedura de deficit excesiv”.

Victor Negrescu susține că în anul 2020, pe perioada guvernării PNL-Orban, România s-a împrumutat cu aproximativ 163 miliarde de lei. De asemenea, acesta a subliniat că pe timpul guvernării PNL-USR deficitul bugetar a fost de 7,1% din Produsul Intern Brut, iar România s-a împrumutat cu 136 miliarde de lei.

„Execuția bugetară la finalul lunii mai 2023, înainte de rotația guvernamentală, arată un deficit bugetar cumulat pe primele 5 luni ale anului de 2,32% din PIB, față de 1,48% din PIB în aceeași perioada a anului 2022. Guvernul PNL-USR și-a asumat în fața instituțiilor europene aceste ținte exagerate de deficit deși România trebuia să co-finanțeze multe proiecte europene și să implementeze investiții importante într-un timp foarte scurt. Am anexat documentul asumat pentru claritate”, a precizat Victor Negrescu.

Europarlamentarul PSD avertizează și susține că dacă nu se respectă ținta de deficit asumată anterior, România „va fi penalizată financiar, poate avea fondurile europene blocate și riscă să piardă în termeni de rating internațional, conducând la contractarea de către statul român a unor împrumuturi cu dobânzi foarte mari”.

Victor Negrescu punctează că PSD a avansat în implementarea investițiilor prin PNRR, a recuperat din întârzierile privind implementarea programelor europene și a accelerat reformele pentru cererea de plată nr. 3 din PNRR.

„Am redus cheltuielile bugetare, am tăiat posturile și funcțiile inutile din aparatul de stat. Noua lege a salarizării din sistemul public este în lucru pentru a pune accent pe performanță. Am fixat ținte clare de colectare, am accelerat digitalizarea sistemului fiscal și am propus măsuri de consolidare fiscală. Nimeni nu vrea să plătească taxe, dar statul funcționează doar astfel. Trebuie să creștem, în paralel, calitatea serviciilor publice pentru ca noile sume încasate să aducă o îmbunătățire în viața românilor. Am venit cu soluția funcțională a plafonării prețurilor la alimentele de bază pentru a reduce povara asupra populației. Și iată că prețurile au scăzut în multe magazine”, a mai adăugat social democratul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite