Ponta: „Băsescu va pleca până în 2014“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ponta. mfax

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seară la Antena 3, că nu consideră că referendumul a fost un total eşec al Uniunii Social Liberale şi că este convins că va continua să fie ţinta numărul unu a lui Traian Băsescu.

„Nu pot spune că a fost o victorie triumfală. Era aşa dacă mai existau 700.000 de voturi“, a fost răspunsul premierului, după ce Victor Ciutacu a spus că iniţiativa USL de a-l da jos pe preşedinte s-a soldat cu un eşec.

Explicaţia lui Ponta a fost că PSD şi PNL au fost prea optimiste crezând că vor reuşi în trei luni de zile să schimbe un sistem construit de Băsescu în opt ani. Cu toate acestea, este convins că USL a câştigat mai multe, în timp ce pentru Băsescu, faptul că nu mai are Guvernul de partea sa este cel mai rău lucru.

El are nevoie de un Guvern care să-i execute ordinele. A pierdut Parlamentul, a pierdut alegerile locale şi toţi baronii şi a pierdut ICR, care era bastionul său de luptă împotriva adversarilor din străinătate“, a evidenţiat premierul.

Făcând referire la decizia de a accepta regula validării referendumului prin prezentarea a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot, Ponta a spus că au existat „presiuni extraordinare“ din afara României.

Oamenii au dreptate să fie frustraţi. Nici eu nu pot să le explic de ce 8,5 milioane de oamnei care au venit la vot nu contează. Am luat decizia de a accepta acest prag din două considerente. Au fost nişte presiuni externe care pentru România însemnau un foarte mare pericol. Prima mea grijă ca premier e să ştiu sigur că luna viitoare pot plăti salariile, pensiile şi datoriile guvernului. Au fost nişte presiuni extraordinare. În al doilea rând, exista deja decizia Curţii Constituţionale“, a explicat premierul la Antena 3.

„Nu am mai vorbit cu Băsescu din iunie“

Întrebat dacă preşedintele l-a contactat în vreun fel după decizia CC, Ponta a menţionat că nu a mai vorbit cu el din luna iunie şi că nici nu ţine să „comunice altfel cu domnul Băsescu decât în scris“.

De altfel, Ponta şi-a exprimat convingerea că până în anul 2014 Băsescu va pleca de la conducerea ţării. „Băsescu va pleca până în 2014, am convingerea că nu va mai fi un actor important al vieţii noastre. Am convingerea că legenda omului care câştigă toate bătăliie s-a încheiat pe 29 iulie. Este un preşedinte total nelegitim, pe care îl mai ţin doar câteva instituţii“, a spus Ponta.

„În 2013 schimbăm Constituţia“

Făcând referire la perioada în care Băsescu s-a aflat la putere, Ponta a subliniat că anul viitor trebuie modificată Constituţia, pentru ca puterea să nu mai fie concentrată în mâinile unui singur om.

„Experienţa cu regimul Traian Băsescu ne-a arătat că avem o problemă de structură. Prin modificarea Constituţiei trebuie să găsim noi asigurări că nimeni nu mai poate să strângă toate puterile în mâna sa, cum a făcut Băsescu“.

Întrebat dacă este interesat să candideze la preşedinţie, prim-ministrul a specificat că după 50 de ani. „Sunt prea tânăr pentru funcţia de preşedinte. Mai întâi trebuie să dovedesc că sunt un premier bun. Dacă sunt suficient de bun, oamenii se vor gândi să mă voteze şi în alte funcţii“, a explicat el.

„O să-l rog pe Băsescu să meargă la Bruxelles

Premierul a mai menţionat că îl va lăsa pe Băsescu să meargă la Bruxelles. „O să-l rog să meargă şi să le spună oamenilor de acolo să nu mai ia în serios ce a spus până acum în legătură cu lovitura de stat. Avem următoarea problemă: în Schengen trebuia să intrăm de mult. Dacă el ţipă că a fost lovitură de stat, normal că nu o să ne primească.

Să vedem ce facem cu fondurile euopene. În această toamnă, s-ar putea să avem decizii foarte rele împotriva României. Dacă Băsescu va da vina pe Guvern, înseamnă că  că ideea cu coabitarea rămâne o poveste. Dacă spune că de prin noiembrie anul trecut au fost nişte probleme şi va cere să nu taie banii României ar fi un lucru bun“, a explicat premierul.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite