Socialiştii europeni şi-ar putea muta congresul de la Bucureşti la Bruxelles, îngrijoraţi de legitimitatea democratică a lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Socialist European a anunţat toamna trecută că va organiza ediţia din 2012 a congresului – care se ţine o dată la doi ani – la Bucureşti. Acum, surse din cadrul formaţiunii au declarat în exclusivitate pentru Euractiv că este posibil ca evenimentul să fie mutat din cauza „îngrijorărilor privind legitimitatea democratică a premierului român, Victor Ponta“.

„Încă nu a fost luată o decizie în ceea ce priveşte locul în care se va desfăşura acest eveniment, stabilit pentru 28 şi 29 septembrie, însă avem sentimentul din ce în ce mai puternic că reuniunea de la Bucureşti ar putea fi mutată la Bruxelles“, au declarat pentru portalul francez surse din cadrul Partidului Socialist European (PES).
 
Doar „câţiva lideri“ socialişti afiliaţi PES şi-au confirmat participarea la congresul de la Bucuresşi, restul părând a fi reticenţi la ideea de a fi găzduiţi de Victor Ponta, puternic atacat în presă în ultima perioadă.
 
În momentul în care s-a luat decizia de a organiza congresul la Bucureşti, anul trecut, Victor Ponta se afla în opoziţie. În condiţiile în care în această toamnă se vor organiza alegeri parlamentare, organizarea congresului la Bucureşti urmărea să întărească imaginea internaţională a forţelor de opoziţie.

Între timp, Victor Ponta a devenit premier, iar scenă politică românească a fost marcată de lupta dintre preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu şi încercările USL de a stabili controlul asupra sistemului judiciar, al Curţii Constituţionale şi a presei - atrăgând un val de acuzaţii legate de afectarea echilibrului democratic în general.

La Congresul PES, care are loc de două ori la fiecare cinci ani, urmează să fie ales noul preşedinte al formaţiunii. Singurul candidat până în prezent este preşedintele ad interim Sergei Stanishev, fost prim-ministru şi lider al Partidului Socialist Bulgar, care a fost ales pe 24 noiembrie 2011.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite