PNL îşi ia în serios rolul de partid de Opoziţie şi depune prima moţiune: „Guvernul Ponta 3 ameninţă viaţa pacienţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL, Eugen Nicolaescu, fost ministru al Sănătăţii, a anunţat că PNL depune o moţiune simplă intitulată „Guvernul Ponta 3 ameninţă viaţa pacienţilor, amână lista de medicamente compensate“.  Nicolaescu promisese, în calitate de ministru al Sănătăţii, că noua lista de medicamente compensate va intra în vigoare de la 1 aprilie.

„Vreau să primiţi acest text (al moţiunii simple - n.r.), pentru că el reprezintă un angajament politic nefinalizat de acest Guvern“, a spus Nicolăescu, în plenul Camerei Deputaţilor. Moţiunea simplă a fost denumită: „Guvernul Ponta 3 ameninţă viaţa pacienţilor, amână lista de medicamente compensate“.

În urmă cu câteva zile, Eugen Nicolăescu i-a cerut premierului Victor Ponta ca în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută să fie adoptată hotărârea privind actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, act normativ finalizat şi depus la Guvern.

„PNL vă solicită ferm să aprobaţi HG privind actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite în şedinţa de Guvern de mâine şi să respectaţi angajamentul public de a da acces pacienţilor din România la medicamentele noi, performante, cu efecte terapeutice mai eficace începând cu data de 1 aprilie 2014, aşa cum ne-am angajat politic de la sfârşitul anului 2013. Toate procedurile legale în acest sens au fost îndeplinite, cu toată scrupulozitatea, cu actualizarea şi îmbunătăţirea listei. Este pentru prima oară când se face această actualizare după o metodologie complexă şi riguroasă, după standarde recunoscute la nivel internaţional şi cu participarea specialiştilor în domeniu şi a asociaţiilor de pacienţi”, a susţinut Nicolăescu citând din scrisoarea adresată lui Ponta.

Potrivit proiectului, noua listă de medicamente compensate şi gratuite cuprinde 1.320 de denumiri comune internaţionale (DCI - substanţe active), dintre care 140 sunt molecule noi sau la care a fost extinsă recomandarea terapeutică şi pentru alte suferinţe. Proiectul prevede că 157 de substanţe active sunt compensate cu 90%, iar 241, cu 50 %.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite