Parlamentul European a suplimentat locurile pentru următorul mandat. România rămâne cu același număr de mandate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a aprobat, în sesiune plenară de astăzi, decizia Consiliului European de creștere de la 705 la 720 numărul locurilor din legislativul comunitar pentru mandatul următor.

Parlamentul European a crescut numărul de locuri pentru următorul mandat FOTO: Profimedia
Parlamentul European a crescut numărul de locuri pentru următorul mandat FOTO: Profimedia

Propunerea Consiliului European a avut la bază un raport al Parlamentului European din iunie, care a inițiat procesul și a fost motivat de schimbările demografice care au avut loc în UE după alegerile din 2019, potrivit Agerpres.

Cele 15 locuri noi se vor repartiza între 12 țări. Prin urmare, Franța, Spania și Olanda vor primi câte două locuri suplimentare. Un loc vor primi și Austria, Danemarca, Belgia, Polonia, Finlanda, Slovacia, Irlanda, Slovenia și Letonia.

Sursa citată arată că România va rămâne cu același număr de eurodeputați, mai exact 33.

Propunerea a fost aprobată cu 515 voturi „pentru”, 74 de voturi „împotrivă” și 44 de „abțineri”.  Prin urmare, alegerile europarlamentare din iunie 2024 vor ține seama de suplimentarea numărului de locuri în Parlamentul European.

Sursa citată arată că componența Parlamentului este examinată înainte de fiecare tură de alegeri, în conformitate cu principiile stabilite de tratate. Acestea includ un număr maxim de 750 de deputaţi plus preşedintele, cel puţin şase şi cel mult 96 de locuri pentru fiecare ţară a UE şi principiul "proporţionalităţii descrescătoare". Totodată, cifrele trebuie să se bazeze pe cele mai recente date referitoare la populaţie.

Victor Negrescu: Am luptat ca România să păstreze locurile

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că, alături de alți eurodeputați români, s-a luptat pentru ca România să își păstreze cele 33 de locuri în Parlamentul European.

„Sunt membru în Comisia de Afaceri Constituţionale şi mă bucur că, alături de colegii mei eurodeputaţi români, am luptat pentru ca România să păstreze 33 de locuri în Parlamentul European. Nu era un lucru garantat. Dat fiind faptul că populaţia România a scăzut, au existat propuneri pentru scăderea numărului de eurodeputaţi la 32. Am evitat acest lucru, rămânem cu 33, ceea ce este o victorie importantă, dat fiind faptul că formula de calcul era alta. Practic, noi, România, am obţinut prin negocieri politice cele 33 de locuri, adică menţinerea acelui loc suplimentar obţinut ca urmare a Brexit-ului", a declarat europarlamentarul Negrescu, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români la Strasbourg, potrivit Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite