Parlamentul cere retragerea de la posturi a responsabilor pentru gafa cu invitaţiile de la Paris. Vizat este şi ambasadorul Bogdan Mazuru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yvette Fulicea, director ICR Paeis FOTO France Musique
Yvette Fulicea, director ICR Paeis FOTO France Musique

Comisia pentru politică externă din Senat a propus chemarea de la post a ambasadorului României în Franţa, Bogdan Mazuru, şi cea a directorului ICR Paris, Yvette Fulicea, ca urmare a comentariilor ofensatoare la adresa unor invitaţi la recepţia organizată cu ocazia vizitei presedintelui Klaus Iohannis la Paris.

„Am avut o discuţie cu domnul secretar de stat Radu Podgorean, domnul ministru Aurescu nefiind în ţară, privind acest incident absolut regretabil, pe care Comisia de politica externă îl regretă în mod unanim. Comisia de politică externă a hotărât să propună următoarele lucruri: rechemarea de la post a celor doua doamne implicate, e vorba de doamna Yvette Fulicea, directoarea Institutului Cultural Roman de la Paris, si a unei alte doamne, funcţionară, implicată în mod direct în emiterea acelui document către cei care urmau să fie invitati. Ambasada (n.r. - de la Paris) sa trimita in mod oficial scrisori de scuze publice celor care au primit acel e-mail nefericit, pe care il regretam, si propunem ca domnul ambasador Bogdan Mazuru sa fie chemat de la post“, a spus senatorul Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politica externă, potrivit Agerpress.

Filip a spus că MAE va demara o anchetă privind incidentul de la Paris pe care o va prezenta în faţa Comisie pentru Politică Externă. „Urmează o anchetă făcuta la nivelul Ministerului de Externe prin intermediul Corpului de control care funcţionează în interior şi vor prezenta, atunci când vor fi gata, în interiorul dezbaterii, în Comisia de politică externă, acel raport care va fi făcut în perioada următoare“, a mai precizat preşedintele Comisiei.

Comisia de Politică Externă recomandă retragerea de la posturi a celor trei, însă cel care poate rechema de la post un ambasador este preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis a ajuns la Paris

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat astăzi  într-o vizită de două zile în Franţa, iar ambasada, în tandem cu Institutul Cultural Român din Paris, au organizat o recepţie la care au invitat mai multe personalităţi ale diasporei româneşti.  Invitaţiile au fost trimise în format online, de către directoarea ICR Paris, Yvette Fulicea, după ce, în prealabil, aceasta schimbase mai multe mailuri cu personalul din ambasadă. În câteva din mailurile de invitaţie, Fulicea a mai ataşat, din greşeală, un document de uz intern al Ambasadei României la Paris, în care erau trecute numele celor invitaţi, cine îi invită şi diverse comentarii personale ale funcţionarilor din ambasadă, astfel încât unii invitaţi erau caracterizaţi drept  „indezirabili“ sau „scârboşi“.

Un astfel de email a primit, în data de 27 ianuarie, şi scriitorul Radu Portocală, fost director al ICR Paris. Portocală, indignat de conţinutul emailului,  i-a scris „cu mare şi tristeţe nedumerire“ ambasadorului României la Paris, Bogdan Mazuru. Apoi i-a trimis scrisoarea de revoltă şi graficianului Eugen Mihăiescu, care, cu acordul expeditorului, a publicat-o în ziarul „Cotidianul“.  Iată ce i-a scris Radu Portocală ambasadorului Mazuru. „Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de Dna Brasat( n.r. –  Alexandra Brasat, secretar II la Ambasada României de la Paris) şi redirecţionat de ICR. Las deoparte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte - detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toţi cei care o folosesc. Găsesc, de asemeni, o bună parte din bucătăria internă a ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sunt invitat de X, adică de nimeni, ci doar aşa, în virtutea inerţiei. În sfârşit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fişier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scârbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că ambasada, care a răspândit această listă, le datorează scuze“, se arată în scrisoarea trimisă de Radu Portocală către ambasadorul României în Franţa.

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii României în Republica Franceză în această seară, începând cu ora 20.30, la  sediul Ambasadei României în Republica Franceză. 

MAE a recunoscut

Ministerul Afacerilor Externe a admis gafa şi a anunţat că „persoana responsabilă“, fără a fi numită, a fost sancţionată.  „Referitor la situaţia creată la Paris prin transmiterea unor invitaţii însoţite, în mod eronat şi regretabil, de un fişier de uz intern al Ambasadei României la Paris, MAE precizează că faţă de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancţiunii cu avertisment“, se arată într-un comunicat remis de MAE . „Totodată, MAE precizează că adnotările pe marginea documentului de uz intern nu reflectă opinia sau aprecierile Ambasadei României la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabilă a şi fost sancţionată“, se apără Ministerul. ;

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite