Noile reguli privind Schengen pun capăt discriminării şi standardelor duble care au afectat România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România respectă criterii Schengen, susţine Ioan Enciu, raportor din umbră pentru Pachetul Schengen din partea Grupului S&D FOTO Arhivă Adevărul
România respectă criterii Schengen, susţine Ioan Enciu, raportor din umbră pentru Pachetul Schengen din partea Grupului S&D FOTO Arhivă Adevărul

Uniunea Europeană pregăteşte un nou pachet legislativ pentru spaţiul Schengen. Noile reguli vin în sprijinul României şi Bulgariei, punând capăt discriminării şi standardelor duble care au afectat cele două state.

Acordul privind noul pachet legislativ al spaţiului Schengen a fost semnat miercuri seara. La întâlnirea la nivel înalt au participat Comisarul European pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom, preşedinţia irlandeză a Consiliului de Miniştri al UE, reprezentată de ambasadorul la UE, Rory Montgomery, Carlos Coelho, raportorul Parlamentului European pentru Pachetul de Guvernantă Schengen şi Ioan Enciu, raportor din umbră pentru Pachetul Schengen din partea Grupului S&D.

Acordul a fost confirmat, în cursul acestei dimineţi, de către Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi din Consiliu, urmând ca votul final în plen să aibă loc pe 10-13 iunie, la Strasbourg.

Standarde obiective de evaluare

Dosarul referitor la Guvernanţa spaţiului Schengen, negociat îndelung de reprezentanţii europeni, conţine modificări importante pentru statele membre. Europarlamentarul social-democrat român Ioan Enciu, care a participat la negocieri, a relevat implicaţiile noului mecanism de evaluare Schengen pentru România şi Bulgaria.

Potrivit acestuia, acordul prevede în mod explicit faptul că România şi Bulgaria nu sunt tratate ca şi state candidate la spaţiul Schengen, întrucât procesul de evaluare a aplicării acquis-ului Schengen în cele două state a fost deja realizat. Pe de altă parte, noul mecanism de evaluare nu mai face referinţă la criterii precum corupţia şi crima organizată, invocate adesea de unele ţări ca pretexte pentru a bloca accesul în spaţiul Schengen al României şi Bulgariei. Nu în ultimul rând, prin noul mecanism unificat, toate statele membre vor fi evaluate după acelaşi standarde obiective.

“Se va putea evidenţia faptul că România şi Bulgaria sunt printre statele UE care respecta cel mai bine criteriile Schengen. De altfel, acest lucru a fost deja recunoscut de Parlamentul European şi chiar şi de către Consiliu, ambele recunoscând faptul că cele două ţări sunt perfect pregătite din punct de vedere al aplicării criteriilor Schengen pentru a deveni membre ale zonei europene de liberă circulaţie”, a declarat Ioan Enciu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite