Nicolae Ciucă a explicat absenţa lui Klaus Iohannis de la summitul PPE: Nu se discută împărţirea funcţiilor

0
Publicat:

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a afirmat, luni, că România va fi reprezentată la Partidului Popular European de către eurodeputatul Siegfried Mureşan și nu de preşedintele Klaus Iohannis deoarece aici au loc "activităţile de calibrare" de după alegeri. Șeful statului participă, luni, la summitul informal al Consiliului European. 

Nicolae Ciucă a vorbit despre absența lui Klaus Iohannis la summitul PPE Foto: Arhivă
Nicolae Ciucă a vorbit despre absența lui Klaus Iohannis la summitul PPE Foto: Arhivă

"Nu se discută despre împărţirea funcţiilor, aici este vorba despre o activitate uzuală. Înaintea fiecărui consiliu, familiile politice, respectiv Partidul Popular European, are o întâlnire de fiecare dată, ca atare, la nivelul PNL îl avem pe Siegfried Mureşan, care este reprezentantul PNL (...). Nu este prima (şedinţă a PPE - n.r.), a mai fost una săptămâna trecută, imediat după alegeri a fost o întâlnire şi s-a discutat despre rezultate. Ca atare, tot ceea ce se desfăşoară acum la nivelul PPE sunt activităţile de calibrare de după alegeri, urmând ca tot ceea ce ţine de top jobs la nivelul UE să aibă loc în negocierile care urmează şi care cu certitudine vor dura mai mult de o săptămână sau o lună, probabil către toamnă vom avea aceste rezultate", a precizat Nicolae Ciucă, la Senat, conform Agerpres.

Întrebat cum comentează absenţa preşedintelui Klaus Iohannis de la această întâlnire şi care mai sunt şansele sale de a mai ocupa o funcţie înaltă la nivelul UE, în condiţiile în care numele lui nu este vehiculat ca favorit pentru ocuparea uneia dintre aceste funcţii, Nicolae Ciucă a afirmat că: "nu trebuie să interpretăm şi nu trebuie să speculăm, în momentul de faţă se poartă negocieri, la final vom vedea care fi rezultatul".  

La summitul PPE  de la Bruxelles, organizat, luni, înaintea Consiliului European informal, au fost invitați șefi de stat și de guvern din UE, liderii de opoziție și de partide ai Partidului Popular European (PPE), preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Întâlnirea va fi găzduită de președintele PPE, Manfred Weber. Vor participa și secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas, și membrii președinției PPE.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis va participa luni, la ora 19:00, la reuniunea informală a Consiliului European.

La reuniunea informală a liderilor, organizată ca urmare a alegerilor pentru Parlamentul European, liderii UE se va discuta alegerea președintelui Consiliului European, nominalizarea președintelui Comisiei Europene, precum și numirea Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate.

Consiliul European a subliniat că: „toate aceste proceduri sunt prevăzute în Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), unul dintre principalele tratate ale UE”. „Orice decizie a Consiliului European trebuie să reflecte diversitatea UE în ceea ce privește geografia, dimensiunea țării, genul și afilierea politică”, adaugă CE.

De altfel, pe lângă lipsa la summitul PPE, la care de obicei partcipa, președintele Klaus Iohannis nu a fost nici la Summitul privind pacea în Ucraina, care a avut loc la Bürgenstock, în Confederația Elvețiană, în perioada 15-16 iunie 2024, unde țara noastră a fost reprezentată de ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu.  

Politico scria la sfârșitul lunii mai, că președintele Klaus Iohannis are tot mai puține şanse la şefia NATO, fiind presiuni din partea mai multor state pentru retragerea candidaturii și că mai mulți oficiali și diplomați ai UE consideră că Iohannis urmărește un joc lung și folosește candidatura la NATO pentru a obține un alt post de conducere în cadrul UE. Biroul lui Iohannis a respins afirmațiile conform cărora ar fi existat presiuni pentru a părăsi cursa.  

Printre scenariile vehiculate se spunea că Iohannis ar fi o alternativă la funcția de președinte al Comisiei Europene, dacă Ursula von Der Leyen nu își asigură al doilea mandat sau că președintele României ar urma să devină comisar al Uniunii Europene pe teme de apărare.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite