Maghiarii vin la cumpărături în România pentru produse mai ieftine

0
Publicat:

Datele Eurostat arată că România a ajuns din urmă Ungaria și Portugalia în privința PIB-ului pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare, iar acest lucru se poate observa și printr-un fenomen apărut în ultimele luni: turismul pentru cumpărături din Ungaria în România, transmite PSD. 

Maghiarii vin în România la cumpărături. Foto: Inquam
Maghiarii vin în România la cumpărături. Foto: Inquam

"După ce măsurile populiste ale Guvernului Viktor Orban s-au dovedit a fi un eșec, tot mai mulți cetățeni maghiari, în speciali cei care locuiesc aproape de granița cu România, preferă să își facă cumpărăturile în supermarketurile din țara noastră. Aceștia caută prețuri mai mici în special la alimentele de bază unde, în România, la propunerea PSD, a fost plafonat adaosul comercial, iar prețurile sunt și cu 20% mai mici față de perioadele anterioare", transmite PSD într-un comunicat de presă.

Sursa citată susține că România a făcut progrese semnificative din 2007, de la aderarea la UE, când PIB pe cap de locuitor era subt 40% din media UE, până la finalul lui 2021, când ajunsese la 73%.

"Astfel țara noastră a reușit să reducă decalajul față de alte țări europene în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor", susține PSD

Puterea de cumpărare în România, mai mare decât în Ungaria

Social-democrații susțin, citând date Eurostat, că România a ajuns din urmă Portugalia și Ungaria în privința produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPC), adică suma de bani necesară pentru a cumpăra produse sau servicii similare, comparabile în diferite țări. 

"În plus, evoluția acestui indicator arată faptul că în România PIB-ul pe cap de locuitor a avut o creștere mult mai dinamică față de Portugalia sau Ungaria.

Comparând cele două țări, observăm că România a depășit Ungaria în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în PPC, având un procent mai mare în raport cu media UE. Acest lucru sugerează că puterea de cumpărare a populației din România este relativ mai mare decât cea din Ungaria, având în vedere valoarea mai mare a PIB-ului pe cap de locuitor exprimat în PPC", menționează sursa citată.

Efectul plafonării prețurilor 

PSD compară măsurile din România cu cele din Ungaria, unde plafonarea limitată a unor alimente a dus la lipsa acestora din magazine, Guvernul Orban fiind nevoit să revoce măsura.

"În paralel, în Guvernul de la București, PSD a propus o plafonare a adaosului comercial la maximum 20% pe tot lanțul, ceea ce a dus într-adevăr la o scădere a prețurilor de la raft cu aproximativ 20%. Lista alimentelor de bază pentru care era introdusă această plafonare a adaosului a fost adaptată, în funcție de nevoile și necesitățile românilor. După o perioadă-pilot, recent, Parlamentul a decis să prelungească această măsură până la finalul anului. 

Potrivit celor de la globalproductprices.com, prețuri mai mici în România decât în Ungariagăsimla orez, sare, ulei, carne, legume sau miere. De asemenea, și prețul la combustibil este mai mic în țaranoastră față de țara vecină. Un litru de motorină se vinde la noi cu 1,5 euro în timp ce în Ungaria este de aproximativ 1,65 euro/litru", informează partidul. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite