Lista actelor normative aprobate de Guvern pentru a opri protestele. Sute de milioane de euro vor merge către fermieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, lista de acte normative care vor fi adoptate, atât în beneficiul fermierilor, cât și al transportatorilor, pentru a opri protestele care se desfășoară de mai bine de o săptămână.

Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos
Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos

Așa cum am promis, aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermieriiși transportatorii. Este clar din punctul meu de vedere că protestele au fost îndreptățite, iar deciziile pe car ele adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt legitime. Am promis că vom rezolva problemele, atât eu, cât și ceilalți membri din Guvern”, a precizat Marcel Ciolacu.

Astfel, în privința fermierilor, avem mai multe proiecte. Acordăm un sprijin direct, de 100 de euro la hectar, cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înființate în toamna lui 2022. Compensația pe fiecare unitate agricolă nu poate depăși suma de 280.000 de euro. Estimăm peste 162.000 de beneficiari și un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro”, a mai afirmat premierul.

Fermierii noștri merită din plin această compensație. În plus, mi s-a părut de bun-simț și cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B și B1, pentur a conduce tractoare. Așa că o vom legifera astăzi. Totodată, rezolvăm și problema utilajelor agricole, extinzând excepțiile de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică, la categoria vehiculelor lente. De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehicolele auto sau foresteriere chiar la sediul fermei. rezonabil e să nu-i pui pe fermieri să-și ia utilajele din câmp sau pădure și să meargă la RAR”, a punctat șeful Guvernului. 

O altă măsură anunțată a fost cea referitoare la amânarea ratelor, cu caracter temporar, la creditele producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023.

Măsuri pentru transportatori

Premierul a precizat că Executivul clarifică şi elemente importante convenite cu transportatorii privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor lente şi atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier. „Corelăm dispoziţiile privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale cu normele internaţionale. Concret, abrogăm limita de despăgubire în cazul contractului national după modelul unei convenţii recunoscute la nivel internaţional, CMR. Iar limita de despăgubire va fi stabilită prin voinţa părţilor exprimată în contractul de transport. Cred cu tărie că aşa reintrăm într-o logică economică”, a mai declarat Ciolacu.

„Venim azi şi cu dispoziţii mai clare ce reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă. Şi, pe măsură ce vor fi gata noi acte normative, din setul agreat împreună cu fermierii şi transportatorii, nu am vreo reţinere să facem şedinţă de guvern în weekend sau la începutul săptămânii viitoare”, a ținut să precizeze liderul de la Palatul Victoria.

Ciolacu a afirmat că „ASF a anunţat deja public ca a găsit împreună cu transportatori calea spre un nivel decent al RCA la transportul de marfă”. „Va fi un preţ sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori, cu 2-3 camioane care nu au posibilităţile firmelor cu flote mari. În plus, se permite plata în rate a RCA şi posibilitatea suspendării poliţei cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive”, a conchis premierul, mulțumindu-le miniștrilor Agriculturii și Transporturi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite