Libera circulație și menținerea păcii, printre primele rezultate ale UE indicate de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru români, unele dintre cele mai importante rezultate ale Uniunii Europene sunt asigurarea dreptului la liberă circulație și garanția menținerii păcii și a calității vieții generațiilor viitoare, arată un raport al Comisiei Europene.  

Un raport al CE arată că românii sunt mai optimiști decât media UE FOTO Shutterstock
Un raport al CE arată că românii sunt mai optimiști decât media UE FOTO Shutterstock

Pentru români, cele mai bune rezultate ale Uniunii Europene sunt libera circulație a oamenilor, bunurilor și serviciilor în interiorul UE (48%), urmată de solidaritatea între statele membre ale UE (31%), puterea economică (30%) și de menținerea păcii între statele membre UE (28). 

image

Românii, mai optimiști decât media UE

În același timp, aproape jumătate dintre români consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în Uniunea Europeană. Procentul este mai mare decât media europeană, care este de 33%, arată raportul.

Românii sunt optimiști și în ceea ce privește situația economiei europene (57%), doar 31% dintre ei apreciind că aceasta este proastă, în scădere față de vara anului acesta (34%) și începutul acestui an (36%).

Totodată, 44% dintre români au ndicat că situația economiei europene este una proastă, față de cei 45% care o consideră bună. 

Mai mult de jumătate (62%) dintre români cred că situația din România în general este una proastă, însă acest procent reprezintă o îmbunătățire a percepției față de vara acestui an, când 71% considerau același lucru, precum și față de iarna trecută (72%). Astfel, românii se apropie progresiv de media europeană, care este de 56%.

În același timp, o proporție apropiată de români (61%) apreciază că în România lucrurile merg într-o direcție greșită, similar cu vara acestui an. Media europeană este tot de 61% în favoarea direcției greșite. 

Principalele probleme ale românilor 

Creșterea prețurilor, inflația și costul de trai constituie cea mai pregnantă provocare cu care românii declară că se confruntă în prezent (44%), în scădere totuși față de luna iunie și începutul anului, menționează raportul CE. 

raport ce capt buna JPG

Pe locul doi românii au indicat situația economică(25%), urmată de sănătate (18%), datoria guvernamentală (12%), , sistemul educațional(12%), și pensiile(12%). 

Cum văd românii situația internațională

Situația internațională este clasată pe locul 7 printre probleme indicate de români, ai arată raportul CE. Potrivit sursei citate, a fost înregistrată o creștere semnificativă pentru situația internațională (de la 8% în vara acestui an la 12% în această toamnă), pe fondul crizei din Orientul Mijlociu.

Totuși, 1 din 2 români declară că sunt mulțumiți de răspunsul la invazia rusă în Ucraina din partea Guvernului României, un procent similar mediei europene (54%), și chiar mai mulți (64% vs 57% media UE27) de răspunsul UE.

Ponderea celor care asociază însă problemele economice ale României și cu războiul din Ucraina este de 68%. Media UE a celor care consideră că războiul din Ucraina are consecințe economice semnificative pentru țara lor este de 83%.

În același timp, 67% dintre români apreciază că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o amenințare pentru securitatea UE, în timp ce ponderea acestei opinii la nivelul Uniunii este mai mare, 78% dintre cetățenii europeni.

Majoritatea românilor (65% vs 75% media UE27) susțin și faptul că, fiind împotriva invaziei Rusiei în Ucraina, UE apără astfel valorile europene, iar jumătate dintre români (53% vs 61% media UE27) susțin acordarea statutului de țară candidată Ucrainei, pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite