Klaus Iohannis, pentru presa poloneză: România are nevoie de un alt guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pentru presa din Polonia, a patra destinaţie externă în calitate de şef al statului, că Guvernul de la Bucureşti, condus de premierul Victor Ponta, ar trebui schimbat cu un Executiv mai eficient.

„Personal, cred că România are nevoie de un alt guvern, mai eficient şi cu o viziune pe durată mai îndelungată, dar asta este altă chestiune. În ceea ce priveşte moştenirea trecutului, trebuie să păstrăm tot ce a fost benefic pentru dezvoltarea democraţiei şi ce este în interesul public, dar să eliminăm elementele care nu au funcţionat şi pe care românii nu le-au acceptat. Orice progres a fost deja făcut în România ar trebui să fie continuat, inclusiv consolidarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar. Este lesne de observat că România continuă lupta anticorupţie, în conformitate cu recomandările Bruxellesului”, a spus Klaus Iohannis, pentru cotidianului “Rzeczpospolita” din Varşovia.

În vizita efectuată în Polonia, preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său polonez, Bronislaw Bokorowski, au încălzit parteneriatului strategic dintre cele două state. Cei doi preşedinţi au planuri mari pentru summitul NATO de la Varşovia de anul viitor, care se va axa pe întărirea flancului estic, şi asupra căruia cei doi preşedinţi au convenit să se ocupe împreună de pregătirea sa.

De aceea, mai întâi, România va găzdui, în toamna acestui an, întâlnirea şefilor de stat regionali, care va preceda summitului NATO. „Împreună cu domnul preşedinte, am convenit să organizăm în toamna acestui an, la Bucureşti, o nouă ediţia la nivel de şef de state în formatul care a avut loc în iunie la Varşovia, un format regional, care întăreşte colaborarea regională şi este un instrument foarte util în pregătirea summitului NATO de la Varşovia din 2016. Urmează să convenim data concretă”, a spus Klaus Iohannis, după întâlnirea cu omologul său.

„Nerespectare a înţelegerilor de la Minsk“

Constatând că agresiunea rusă împotriva Ucrainei şi anexarea ilegală a Penisulei Crimeea au schimbat situaţia de securitate din Europa, cei doi lideri au convenit să adopte o declaraţie comună care a constat în reevaluarea parteneriatului strategic dintre Polonia şi România, în conţinutul căreia s-a introdus şi componenta securităţii. „Consider că este o şansă imensă pentru a da un nou conţinut parteneriatului dintre România şi Polonia, necesar regiunii noastre, unde au intervenit modificări de securitate. Mă bucur că am semnat o declaraţie comună care dă cadrul intensificării acestui parteneriat”, a spus Bronsilaw Komorowski referitor la reînnoirea parteneriatului startegic dintre Polonia şi România.

Komorowski spune că Polonia şi România trebuie să fie pregătite pentru a face faţă unei încălcări a Acordului de pace încheiat la Minsk de către Federaţia Rusă. De aceea, un al doilea pas asupra căruia au convenit cei doi şefi de stat este acela de a organiza o întâlnire trilaterală între preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Ucrainei, Petro Prosenko, şi şeful statului polonez. “Am vorbit despre diverse perspective de colaborare în perspectiva evenimentelor din Ucraina. Avem aceeaşi convingere, că Vestul trebuie să fie pregătit şi pentru o situaţie negativă, adică o nerespectare a înţelegerilor de la Minsk. Am luat hotărârea să organizăm în Polonia întâlnirea celor trei preşedinţi: ai României, Poloniei şi ai Ucrainei”, a mai anunţat Komorowski.  După discuţiile purtate cu preşedintele Poloniei, Klaus Iohannis a mai avut întâlniri şi cu preşedintele Seimului, Camera inferioară a Parlamentului, Radoslow Silorski, şi cu preşedintele Senatului, Bogdan Borusewicz.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite