Iohannis, vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina

0
Publicat:

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, în perioada 18-26 aprilie, vizite oficiale în Republica Federativă a Braziliei, în Republica Chile şi în Republica Argentina, pentru relansarea dialogului cu statele Americii Latine.  

FOTO Administrația Prezidențială
FOTO Administrația Prezidențială

Președintele României va efectua în perioada 18-26 aprilie, vizite oficiale în Republica Federativă a Braziliei, în Republica Chile şi în Republica Argentina, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențiale, cu scopul de relansare a „dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine și redinamizarea interacțiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial, fiind menite să deschidă noi oportunități de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global”.

Potrivit sursei citate, principalele obiective ale vizitelor oficiale ale Președintelui României în America Latină vizează: „aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de interes comun; prezentarea pozițiilor și evaluărilor României, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, vecin direct al Ucrainei, privind războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și contracararea efectelor acestuia care au proiecții la nivel global care se resimt și în America Latină, inclusiv pentru combaterea falselor narative ruse; creșterea profilului politic și economic al României în acest spațiu; impulsionarea contactelor sectoriale și dezvoltarea unor proiecte bilaterale concrete în domeniile economiei, comerțului, cercetării, protecției mediului și schimbărilor climatice, agricultură, educație, cultură, protecție civilă și altele; aprofundarea cooperării și a coordonării la nivelul forurilor multilaterale, pentru apărarea multilateralismului și a dreptului internațional, inclusiv a principiilor Cartei ONU”.

„Interesul acordat de România consolidării relațiilor cu Republica Federativă a Braziliei, Republica Chile și Republica Argentina se înscrie, de asemenea, în procesul de aprofundare a cooperării Uniunii Europene cu America Latină și Caraibi, proces orientat în prezent spre pregătirea Summitului Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), din luna iulie a acestui an, de la Bruxelles”.

De asemenea, președintele României va reafirma „angajamentul țării noastre de a contribui activ, prin valorificarea avantajelor sale competitive și a relațiilor sale tradiționale cu statele de pe continentul latino-american, la succesul acțiunii globale a Uniunii Europene și la obținerea unor rezultate de durată cu ocazia Summitului de la Bruxelles”.

„Ținând cont de complexitatea contextului actual la nivel global, Președintele Klaus Iohannis va evidenția în toate discuțiile oficiale provocările de securitate fără precedent pe care România trebuie să le gestioneze la nivel național și, alături de partenerii săi, la nivel european și euroatlantic. Va fi pus accentul pe nevoia combaterii în comun, de către toate statele membre ale Organizației Națiunilor Unite, a tendințelor de contestare sau de erodare a principiilor fundamentale ale multilateralismului și ale dreptului internațional, în primul rând a celor înscrise în Carta ONU”, a mai arătat sursa citată.

De asemenea, discuțiile purtate de președinte „vor aborda și alte teme de actualitate de pe agenda internațională, printre care combaterea schimbărilor climatice, dezvoltarea durabilă, reducerea inegalităților sociale și egalitatea de gen, consolidarea democratică și promovarea drepturilor omului, nevoia dinamizării formatelor de cooperare regională pentru a aduce beneficii tangibile în primul rând la nivel economic și social”.

Declarație comună cu Republica Federativă a Braziliei

„Cu prilejul vizitei oficiale în Republica Federativă a Braziliei, prima la nivel de șef de stat în ultimii 23 de ani, Președintele Klaus Iohannis va discuta cu Președintele Luiz Inácio Lula da Silva atât stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, cât și temele de actualitate de pe agendele regionale și respectiv cea internațională. Obiectivul central al acestei vizite îl reprezintă aprofundarea, diversificarea și dinamizarea relației bilaterale cu Brazilia”, a mai arătat sursa citată. 

Cei doi lideri de stat vor adopta o Declarație comună privind angajamentul celor două părți de „a crește nivelul relațiilor bilaterale prin intermediul unui dialog politic intensificat și al unei cooperări sectoriale mai dinamice, în domenii de interes comun precum comerț, investiții, industrie, cercetare și inovare științifică, securitate cibernetică, digitalizare, schimbări climatice, agricultură durabilă, educație și cultură”.

Prima vizită în Chile din ultimii 10 ani a unui președinte român 

Vizita oficială în Republica Chile este prima vizită de acest nivel în ultimii 10 ani. „Construită pe premise bilaterale favorabile, vizita are ca obiectiv impulsionarea colaborării politice, a schimburilor economice, consolidarea cooperării sectoriale dintre cele două țări și încurajarea contactelor interumane”, a mai explicat Administrația Prezidențială.

Pe agenda discuțiilor oficiale dintre Președintele Klaus Iohannis și Președintele Gabriel Boric se vor afla, potrivit sursei citate, „stadiul și perspectivele intensificării cooperării bilaterale, posibilități de stimulare a proiectelor sectoriale, cu accent pe dezvoltarea schimburilor comerciale și atragerea reciprocă de investiții, pe sectoarele de IT, energie, mediu și agricultură. Situațiile de urgență și reacția la catastrofele generate de schimbările climatice vor figura, de asemenea, pe agendă, urmând a fi semnat un Memorandum de înțelegere între instituțiile responsabile din cele două țări”.

„Cooperarea în plan multilateral, aspectele legate de climatul de securitate în vecinătatea celor două țări, consolidarea democrației la nivel global, apărarea drepturilor omului și combaterea schimbărilor climatice, inclusiv educația pentru climă, sunt teme care vor fi abordate în cadrul discuțiilor celor doi șefi de stat”, a mai arătat sursa citată.

Administrația Prezidențială a informat că „în plan educațional, România va deschide în perioada următoare primul lectorat de limba română din America Latină, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române”.

Programul oficial al președintelui român „va mai include și vizitarea, împreună cu omologul chilian, a Muzeului Memoriei și al Drepturilor Omului din Santiago de Chile, proiect de un simbolism special pentru statul gazdă. Președintele României va dona muzeului un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel de Campo, activ la București în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, vor fi donate copii ale documentelor referitoare la refugiații chilieni evacuați de autoritățile române și primiți în România, după lovitura de stat din 1973, care a fost urmată de o etapă sângeroasă în istoria Chile”.

Prima vizită în Argentina din ultimii 30 de ani

În cadrul vizitei oficiale în Republica Argentina, președintelui României, Klaus Iohannis, va avea o întrevedere cu președintele Alberto Fernández, fiind prima vizită la acest nivel în ultimii 30 de ani.

„Obiectiv principal al vizitei îl reprezintă evaluarea stadiului relațiilor bilaterale dintre cele două țări și identificarea în comun a domeniilor unde există perspective de creștere a schimburilor comerciale și de atragere de noi investiții, pentru ambele state. Președintele Klaus Iohannis va afirma disponibilitatea României de a conlucra cu Argentina pentru promovarea obiectivelor comune de politică externă, inclusiv din perspectiva poziționării celor două țări cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele acestuia pe multiple planuri”, a mai transmis administrația.

Potrivit sursei citate, „discuțiile vor viza, totodată, și nevoia de cooperare multilaterală pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei asupra creșterii economice durabile, provocările și oportunitățile cooperării în diferite formate regionale specifice fiecărei părți, importanța consolidării democratice pe continentul latino-american și a aprofundării parteneriatului bi-regional cu Uniunea Europeană, inclusiv prin semnarea unor noi acorduri economice”, dar și documente bilaterale de cooperare în domeniul situațiilor de urgență și în cel al cercetării agricole.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite