Iohannis transmite că datele privind cheltuielile deplasărilor vor fi făcute publice „conform legii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis a precizat într-un răspuns pentru Libertatea că va oferi o informare conform legii cu privire la datele care privesc cheltuielile deplasărilor, refuzând în continuare să dea detalii cu privire la costuri. 

Costurile de deplasare ale președintelui sunt încadrate ca informații clasificate FOTO Facebook
Costurile de deplasare ale președintelui sunt încadrate ca informații clasificate FOTO Facebook

Întrebat dacă consideră că publicul românesc e suficient de matur încât să înțeleagă faptul că diplomația are un cost și de ce nu face publice cheltuielile deplasărilor, dacă crede în maturitatea cetățenilor români de a cântări aceste cheltuieli, șeful statului a a făcut mai multe afirmații, care nu răspund însă la întrebarea dată privind costurile deplsărilor. 

„Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa”, arată răspunsul oferit Libertatea de către șeful statului.

În privința cheltuielilor cu deplasările, președintele Klaus Iohannis a anunțat doar că va solicita serviciului de presă să transmită o informare conform legii”.

Legea în cauză prevede însă existența unei liste cu tipuri de informații care se încadrează în informațiile clasificate, iar un răspuns obținut de Recorder și publicat în reportajul intitulat „Deasupra tuturor” arată că lista cu informații secrete de serviciu a fost modificată în cursul primului mandat al președintelui, printr-un ordin emis de către către consilierul prezidențial George Vladimir Duhan. 

Președintele României încheie zilele acestea un turneu lung în Africa, după ce în 2023 a mai bifat America de Sud, cu rezultate greu cuantificabile, dar și Asia, unde a reușit semnarea parteneriatului strategic cu Japonia.

Unul dintre amănuntele care au atras atenția publică a fost reprezentat de costul deplasărilor șefului de stat, cu privire la care președintele și Administrația Prezidențială au refuzat să ofere detalii, fiind adresată întrebarea către șeful de stat de mai multe ori, în contextul în care în spațiul public au apărut mai multe informații cu privire la aeronvele folosite pentru deplasări. 

Turnee în Asia, America Latină și Africa 

În Asia a fost primul turneu extraeuropean al șefului stat. Scopul celui de-al doilea turneu realizat de Klaus Iohannis a fost pentru „relansarea dialogului cu statele Americii Latine“, a arătat Administrația Prezidențială.

În al doilea turneu președintele României a fost în Brazilia, Chile și Argentina. După turneul american, „Adevărul” scria că în jumătate din zilele petrecute acolo, șeful statului nu a avut evenimente oficiale.  

Același lucru s-a întâmplat și în cazul celui de-al treilea turneu, cel din Africa. De altfel, vizita lui Klaus Iohannis în țările din Africa a îmbinat partea de discuții cu omologii cu deplasări în natură, într-un context tensionat, având în vedere că pentru Kenya și Tanzania nu sunt recomandate deplasările, fiind pericol de atentate teroriste.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite