Iohannis: Trebuie luate măsuri pentru creșterea atractivității profesiei militare

0
Publicat:

Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, cu prilejul ceremoniei de învestire noului șef de Stat Major al Armatei, că trebuie create condiții pentru ca profesia militară să fie din nou atractivă, subliniind că țara noastră a crescut bugetul apărării la 2,5% din PIB.

Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Arhivă
Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Arhivă

Participăm astăzi la ceremonia de învestire a domnului general – locotenent Gheorghiță Vlad ca Șef al Statului Major al Apărării, în aceste momente simbolice legate de sărbătorirea Zilei Naționale a României, când marcăm 105 ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Domnule general Petrescu, vă felicit pentru modul în care ați asigurat conducerea Statului Major al Apărării și pentru realizările obținute în mandatul dumneavoastră, în care v-ați confruntat cu două crize majore, cea sanitară, determinată de pandemia de COVID-19, și cea de securitate, generată de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, care a evidențiat clar importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică. În acest mediu impredictibil și dificil, Armata României, alături de aliați și parteneri, a acționat ferm pentru asigurarea unei posturi de descurajare și apărare credibile pe Flancul Estic al NATO și pentru sprijinirea Ucrainei”, a afirmat Klaus Iohannis, la ceremonia de învestire a noului șef al Armatei.

Consolidarea prezenței aliate pe teritoriul național și operaționalizarea completă a structurilor de comandă NATO au adus un plus de securitate României, iar intensificarea procesului de instruire în context multinațional a condus la creșterea nivelului de pregătire pentru luptă a Armatei. Toate eforturile depuse de Armata României, precum și de celelalte instituții cu atribuții în domeniul securității și apărării au contribuit la consolidarea profilului țării noastre de furnizor de securitate și stabilitate la nivel regional și aliat”, a mai punctat șeful statului.

Context de securitate dificil

„Domnule general – locotenent Gheorghiță Vlad, preluați astăzi mandatul de Șef al Statului Major al Apărării, într-un context de securitate deosebit de dinamic și dificil. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a continua procesul de adaptare a Armatei la noile provocări și de a menține un nivel ridicat de pregătire pentru luptă a forțelor. Din această perspectivă, se impune efectuarea unei analize strategice a apărării, pentru a determina dacă actuala structură de forțe a Armatei României și nivelul aprobat de Parlament în urmă cu mai mult de două decenii mai corespund actualelor riscuri și amenințări, în continuă evoluție”, a mai afirmat președintele României.

Avem în derulare și în perspectivă programe majore de înzestrare, având în vedere că alocarea bugetară pentru Apărare a crescut în acest an la 2,5% din PIB . Este nevoie, însă, de măsuri mai hotărâte pentru relansarea industriei naționale de apărare, inclusiv prin acțiuni de cooperare industrială, astfel încât să putem produce în țară o parte mai mare din muniția și tehnica necesare. Acestea, alături de un nivel ridicat de instruire a militarilor, vor asigura o capacitate de apărare puternică și credibilă, adaptată noilor provocări de securitate. Personalul militar și civil care-și desfășoară activitatea în cadrul Armatei României reprezintă cea mai importantă resursă și, de aceea, se impune o atenție permanentă pentru asigurarea unor condiții bune de pregătire profesională și, totodată, trebuie luate măsuri pentru creșterea atractivității profesiei militare”, a completat Klaus Iohannis.

Domnule Șef al Statului Major al Apărării, mandatul dumneavoastră trebuie să constituie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României și în creșterea prestigiului Armatei ca pilon de bază al societății noastre, garantul independenței, suveranității și unității statului, al integrității teritoriale a țării și al democrației constituționale”, a conchis președintele României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite