Iohannis: „Locul României este în Schengen”. Ce spune despre sprijinul Germaniei în negocieri

0
Publicat:

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, omologului german, Frank-Walter Steinmeier, aprecierea pentru susţinerea fermă a Germaniei în subiectul aderării României la Schengen şi şi-a exprimat speranţa că țara noastră va fi primită în acest grup.

Președintele României și cel al Germaniei FOTO Presidency.ro
Președintele României și cel al Germaniei FOTO Presidency.ro

Am discutat şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi i-am transmis domnului preşedinte aprecierea pentru susţinerea fermă şi activă a Germaniei în acest dosar. Sper că prin demersurile noastre de susţinere a efortului european comun de consolidare a securităţii interne şi a protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene vom reuşi să finalizăm aderarea României la Schengen, pentru că locul nostru, fără nicio îndoială, este în Schengen", a spus şeful statului, după întrevederea cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier.

Germania este „de multă vreme de părere că locul României este în Spaţiul Schengen", a declarat, miercuri, preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul român, Klaus Iohannis. Frank-Walter Steinmeier se află în vizită de stat în România, pe care a descris-o drept „o vizită la prieteni".

În ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la Schengen, el a transmis asigurări că Germania va susţine acest demers. De asemenea, s-a referit la actuala situaţie de securitate, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Unitatea, un atu

„Unitatea noastră este un atu în aceste vremuri ale provocărilor, aşa cum nu a fost niciodată în ultimele decenii. Vom face faţă împreună acestor provocări", a afirmat preşedintele german, potrivit traducerii oficiale.Acesta a lăudat modul în care România a primit cetăţenii ucraineni care au fugit din calea războiului şi gestionarea tranzitului de cereale din Ucraina.El a evocat şi lupta cetăţenilor români împotriva comunismului.

România este o ţară cu o mare cultură, cu o istorie bogată", a punctat Frank-Walter Steinmeier. Preşedintele german a vorbit de argumentele folosite de reprezentanţii statului său pentru a-i convinge „pe cei care ezită" legat de acordarea statutului de membru al Spaţiului Schengen pentru România.

Nu e nimic care să contravină eforturilor făcute de România. Cancelarul federal, ministrul de Externe, ministrul de Interne vor aduce aceste argumente faţă de Austria şi Olanda", a adăugat el.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite